Hlavní obsah

Pokles denní teploty jen o jeden stupeň výrazně zvyšuje počet infarktů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní počasí kardiakům příliš nesvědčí. Podle britských odborníků pokles teploty jen o 1 °C způsobuje nárůst infarktů za 28 dní až o 2 procenta. Což se může jevit jako minimální nárůst, ale jen do chvíle, než zjistíte celkový počet infarktů v dané oblasti. Například právě ve Velké Británii prodělá infarkt myokardu kolem 146 000 lidí ročně. Proto i malé zvýšení rizika znamená v důsledku nezanedbatelný počet nemocných.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce náchylní jsou k teplotním vlivům osoby mezi 75 a 84 lety a ti, kteří již dříve onemocněním srdce trpěli.

Článek

Lékaři získali data od 84 010 pacientů, kteří byli s tímto typem srdeční příhody přijati do nemocnic v Anglii a Walesu od roku 2003 do roku 2006. V úvahu byly pochopitelně brány takové faktory jako znečištění ovzduší, chřipková aktivita, sezónnost a dlouhodobé trendy.

Velké riziko především pro seniory

Ze zjištění odborníků jednoznačně vzešlo, že nejvíce náchylní jsou k teplotním vlivům osoby mezi 75 a 84 lety a dále pak ti, kteří již dříve onemocněním srdce trpěli.

"Nejméně ohroženi přitom jsou kardiaci, jež delší čas užívají kyselinu acetylsalicylovou, která je obsažena v mnohých běžně užívaných lécích a v podstatě pomáhá s ředěním krve," upozorňují odborníci ze serveru Ulékaře.cz .

Vědci se shodují, že je třeba ještě dalších bádání, která by jimi předloženou novinku potvrdila. Do té doby je lépe především starším kardiakům doporučit, aby se před chladem dostatečně chránili.

Reklama

Související témata:

Související články

Infarkt může potkat každého

Onemocnění srdce a cév postihují stále častěji lidi středního věku. Výjimečný není ani třicátník, kterého postihne akutní infarkt myokardu. Na vině je nezdravý...

Výběr článků

Načítám