Hlavní obsah

Nejčastější příčiny bolestí hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zase ten známý nepříjemný tlak v hlavě, bolest, která vystřeluje do spánků, pocit, jako by vás někdo bouchal do hlavy kladivem. Ano, opět vás bolí hlava. Přemýšlíte nad tím, co to mohlo způsobit. Jídlo, nedostatek spánku, stres? Příčin může být podle serveru health.com hned několik.

Foto: Profimedia.cz

Bolest hlavy může mít různé příčiny.

Článek

Obezita

V nejnovější studii výzkumníci zjistili, že středně obézní ženy, které mají BMI kolem 30, jsou vystaveny o 35 % většímu riziku bolesti hlavy než ženy s nižším BMI. Těžší forma obezity, u které je BMI kolem 40, zvyšuje riziko až na 80 %.

Delší odpočinek

Pokud vás často bolí hlava o víkendu, je to dáno tím, že najednou vypadnete z týdenního režimu, kdy je vaše tělo navyklé ráno vstát, jít do práce, domů, uvařit večeři a jít si lehnout. O víkendu si často přispíme, mnohem víc odpočíváme, relaxujeme a děláme něco zcela jiného než během pracovního týdne. A tělo je v šoku, neví, jak na změnu reagovat. Pokud bolestí ve dnech volna trpíte často, zkuste neměnit spánkový režim a vstát o víkendu ve stejnou dobu jako v týdnu, budete se cítit odpočatější, než když se přespíte.

Dehydratace

Nemusíte vypít několik litrů vody, aby bylo vaše tělo dostatečně hydratované. Tekutiny lze přijímat i v potravinách, jako je ovoce a zelenina. Pokud k tomu budete pít, pak bude vaše tělo dostatečně zavodněné a nehrozí vám dehydratace a následná bolest hlavy, což je velmi častý případ.

Sex

V nedávném průzkumu bylo zjištěno, že 46 % respondentů trpí bolestmi hlavy po sexu. Obvykle se jedná o specifický druh bolesti hlavy, který může postihovat také některé sportovce po vynaložené námaze. Většinou se projevuje jako tupá bolest, která se může objevit už během předehry, kdy vzrušení stoupá nebo naopak po prožitém orgasmu, kdy naopak opadá. Většinou tímto typem bolesti trpí muži. V méně častých případech může tato bolest upozorňovat na vážnější problém, jako je nádor, nicméně ve většině případů je neškodná.

Nepravidelná strava

Pravidelná strava je důležitá i v rámci prevence bolestí hlavy. Pokud jíte nepravidelně, vynecháváte jídlo někdy i po celý den, a pak se večer přejíte, protože jste vyhladovělí, zaděláváte si na silnou bolest hlavy. Ideální je jíst pětkrát denně menší porce, snídat a dodržovat i malé svačiny během dne.

Velké množství kofeinu

V malém množství může kofein dokonce bolest hlavy zničit, ale velké množství má zcela opačný efekt a může výrazně pomoct rozvoji tohoto problému. Pokud vypozorujete, že vám bolest hlavy skutečně způsobuje kofein, zkuste zcela vyčlenit kávu ze svého pitného režimu nebo omezit množství na maximálně dvě kávy týdně. Další alternativou je vyzkoušet pití kávy bez kofeinu.

Nedostatečná fyzická aktivita

Nedávná švédská studie přišla se zjištěním, že lidé, kteří se věnují nějakému sportu a vykonávají fyzickou aktivitu, jsou k bolestem hlavy mnohem méně náchylní, než ti, kteří nic nedělají. Pokud si každý den zacvičíte 20-30 minut klidně v pohodlí domova, zbavíte se stresu, napětí a dojde k vyloučení endorfinů, které způsobují celkové uvolnění, uklidnění a stupňující se pocit pohody.

Nedostatek spánku

Skutečnost je taková, že lidé, kteří spí v průměru šest hodin denně, trpí bolestmi hlavy mnohem častěji, než ti, kteří spí v průměru okolo osmi hodin denně. Ale přemíra spánku také nedělá dobrotu a může vašemu tělu uškodit, jak již bylo zmíněno.

Některé potraviny

Některá jídla mohou působit jako spouštěč problémů s hlavou. Naopak jsou jídla, zejména ta bohatá na magnézium, která působí jako prevence proti bolestem. Pokud víte, že máte k těmto problémům sklony, pak obohaťte svůj jídelníček zejména o špenát, tofu, otruby, ječmen, rybí tuk, olivový olej, bílé fazole, slunečnicová a dýňová semínka. Naopak se vyhněte červenému vínu, pivu, čokoládě, zrajícím sýrům, kysanému zelí a uzeninám, jako je čabajka, salám nebo šunka. Tato jídla vám spíše uškodí, než prospějí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám