Hlavní obsah

Chytrá pomůcka na přetížené zápěstí u pracovníků na počítači

Právo, Petr Veselý

Lidem, kteří pracují dlouhé hodiny u počítačů, hrozí přetížení a zánět šlach v zápěstí nebo v lokti. Existuje pomůcka, která může snížit nebezpečí problémů vyvolaných přetěžováním ruky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tablet je chytrá věc na přetížené zápěstí.

Článek

Říká se jí tablet. Nejde však o populární formu malého počítače. Jde o podobné zařízení obvykle doplněné elektronickou tužkou. Tento tablet nahrazuje myš. S počítačem může být spojený kabelem, stejně jako bezdrátově. Člověk vyťukává tužkou povely na jeho plochu. Často toho umí víc než myš (závisí na typu a ceně).

Co je však jeho zásadní předností: ve srovnání s myší zatěžuje zápěstí i ruku méně a přirozeněji. Proto velmi pravděpodobně snižuje riziko řady zdravotních potíží, které jednostranná zátěž na počítači vyvolává. Ať už je to tenisový loket, syndrom karpálního tunelu, nebo další zdravotní problémy.

Bolesti zmizely během pár dní

Narazil jsem na tablet u jednoho z našich redakčních grafiků. Přiznal se mi, že ještě nedávno ho bolelo zápěstí při každém pohybu. Hrozil mu zánět šlach a podle všeho i další komplikace. Potíže ustoupily jen o víkendu, když nepracoval.

Známý mu poradil, ať si pořídí zmíněný tablet, protože i jemu pomohl v tom, aby se zbavil podobných trablů. U našeho grafika se efekt dostavil během pár dnů. Bolesti zmizely a už se nevrátily. I když s počítačem pracuje stejně intenzivně jako předtím. Podobnou zkušenost má také spousta dalších lidí z grafické nebo počítačové branže.

Proč je užitečné zajít za specialistou

Klinická studie, která by jednoznačně potvrdila, že zmíněný typ tabletu pomáhá v případě uvedených zdravotních potíží, neexistuje. Nelze ho tedy označit za prostředek, který opravdu předchází výše uvedeným problémům. Lze to však celkem snadno vyzkoušet.

Když se podíváte na internet, ceny těchto tabletů (Wacom, Genius, Logitech aj.) se pohybují mezi 500 až 1600 korunami. Samozřejmě existují i zařízení výrazně dražší, v ceně několika tisíc.

V každém případě je užitečné, pokud se o svých potížích, podobně jako o jejich řešení pomocí tabletu, poradíte s lékařem. „Nejrozumnější je zajít s karpálním tunelem, tenisovým loktem, přetíženými svaly nebo se zanícenými šlachami za ortopedem, neurologem, případně specialistou na rehabilitaci,“ říká MUDr. František Picek, ortoped a sportovní traumatolog z pražského ORP Centra. „Přesně diagnostikují vaše zdravotní potíže a poradí s léčbou. Myslím, že jsou schopní odhadnout i to, do jaké míry vám může pomoci tablet místo myši a do jaké nejspíš ne.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám