Hlavní obsah

Sedm triků, jak předejít letní chřipce

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud i v letních vedrech kašlete, kýcháte, pociťujete bolest hlavy a krku, našla si vás letní chřipka. Ačkoliv letní chřipka ani pořádnou chřipkou není, umí lidský organismus pěkně potrápit. Náhlé respirační onemocnění s chřipkovými příznaky způsobuje nedostatečné přizpůsobení organismu náhlým teplotním výkyvům. Na vině může být podcenění ranního nebo večerního chladu, klimatizované místnosti nebo auta, průvan, mokré plavky, nadměrné slunění a dokonce i stres.

Foto: Profimedia.cz

I letní chřipky dokážou pěkně potrápit organismus.

Článek

Mnohem snadněji onemocní lidé, kteří neodolávají stresu. Stres výrazně snižuje imunitu. A tak se za vším vlastně skrývá odolnost organismu známá jako imunitní systém. Člověk moderní doby v současnosti podceňuje různé vnější vlivy a nedbá na dostatečnou prevenci. Přitom stačí jen málo a lidské tělo dokáže zdolat překážky i bez podávání antibiotik.

A tak se na mě přilepila ...

Letní chřipka není virového původu ani není epidemická. Pokud se již na vás přilepila, zkuste samoléčbu. Pár dní v klidu na lůžku, dostatek tekutin, lehká jídla a hodně vitamínů - to vše se dokáže poprat s letním nepřítelem.

Od klasické chřipky se ty letní liší v některých projevech. Často se projevují jako rýma, kašel, záněty spojivek, slabší bývají bolesti svalů a únava organismu. Někdy se objevují i bolesti krku a ztížené polykání. Letní chřipky nemívají komplikace. Pokud je však průběh onemocnění prudký a hned na začátku závažný, navštivte svého lékaře.

I z obyčejného nachlazení se může zrodit zánět průdušek nebo zánět plic. Závažný průběh se spojuje s vysokými horečkami, silnými a neobvyklými bolestmi hlavy, dokonce i zvracením, křečemi, či poruchami vědomí.

Aktivní imunitní systém vás ochrání

Už od narození nás chrání přirozená (vrozená) imunita, která je dána geneticky. V průběhu života se k ní přidává získaná (adaptivní) imunita, která se formuje na základě kontaktu s viry a bakteriemi.

Pokud je obranný mechanismus z jakýchkoliv příčin oslabený, organismus se nedokáže účinně bránit. Výsledkem jsou častá nachlazení, chřipky, alergie, ale i zdravotní problémy, které se chronicky opakují.

Jak na imunitu? Vyzkoušejte enzymy!

Zlepšit si imunitní systém může každý. Stačí zdravé životní prostředí, otužování, přiměřená fyzická a duševní aktivita, zdravá výživa, probiotika, rostlinné a bakteriální imunomodulátory a systémová enzymoterapie.

Sedm triků, jak předejít letní chřipce:

  • 1. Konzumujte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Tělo tak zásobujete významným zdrojem látek, které jsou potřebné pro lidský organismus.
  • 2. Dbejte na pravidelný pitný režim. Pozor však na ledové nápoje. Ty raději v horku nepijte.
  • 3. Vyhýbejte se průvanu. Pokud cestujete autem na dovolenou nebo do práce s otevřenými okny, mějte na očích brýle a čerpejte vzduch z vnějšku jen s mírou.
  • 4. Pokud se koupete ve studené vodě, nezdržujte se v ní příliš dlouho. Po vykoupání mějte po ruce náhradní plavky a z mokrých se co nejdříve svlékněte.
  • 5. Organismus není zvyklý ani na velké výkyvy teplot, které v létě mnohokrát způsobují klimatizované místnosti nebo auta. Vyhýbejte se teplotním šokům a situaci řešte vhodným oblečením.
  • 6. Pokud se rádi opalujete, může nadměrným vystavováním se na slunci trpět vaše pokožka. Nejen že se poškozuje, ale zároveň se oslabuje i tělo a jeho obranyschopnost.
  • 7. Pokud vás nachlazení ani v létě nemine, nepodceňujte jeho příznaky. Nasazením včasné léčby předejdete mnohým komplikacím.

Kdo se naučí odolávat stresům, žije déle. Kdo si vybuduje obranný mechanismus organismu v podobě aktivní imunity, naučí se jednoduše odolávat i letním chřipkám.

Reklama

Související témata:

Související články

Smích jako lék na rýmu i nachlazení

Nejlepší prevencí rýmy a dalších infekcí horních cest dýchacích není jen otužování. Seriózní výzkumy ukázaly, že nám významně dokáže pomoci i smích...

Největší hity na imunitu

Hitem posledních let jsou přípravky s glukany. Některé se dělají z hub, jako je třeba hlíva ústřičná, jiné z kvasnic nebo obilnin. Čím to, že mohou zlepšit...

Sterilní prostředí dětem škodí

Vyskytují se mezi námi matky, které by své děti snad nejraději vychovávaly ve sterilním prostředí. Na zemi nesmí být ani drobeček, návštěvy by si raději měly...

Výběr článků

Načítám