Hlavní obsah

Běžné oční vyšetření může odhalit cukrovku, rakovinu kůže či AIDS

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžné vyšetření očí mnozí podceňují. Přitom právě při něm lze odhalit řadu závažných onemocnění. Poškozená sítnice může signalizovat klesající funkci mozku a špatnou paměť, ale třeba i nemoc AIDS. Barva očí zase může varovat, že je člověk náchylnější ke kožním nemocem. Oční lékaři ale mohou odhalit i cukrovku či kožní nádor melanom – mohou tak zachránit nejen zrak pacienta, ale často i jeho život.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné kontroly dokážou odhalit nejen skryté oční vady, ale i celou řadu dalších závažnějších onemocnění.

Článek

K tomu, aby lékař poznal, že mozek pacienta přestává správně pracovat, podle nového výzkumu stačí, aby se mu podíval do očí. Konkrétně na sítnici, která prý činnost mozkových funkcí téměř dokonale odráží. Odborná studie publikovaná v prestižním americkém časopise Neurology ukázala, že poškození sítnice má přímou souvislost s klesající funkcí mozku. Na vině je zřejmě špatné cévní zásobování.

Vědci ze San Franciska pozorovali po dobu deseti let více než pět set žen starších šedesáti let. Ty, které trpěly vadou sítnice, nebo se u nich v průběhu výzkumu objevila, vykazovaly v testech nižší činnost mozku, včetně zhoršené paměti a snížené schopnosti abstraktního uvažování.

„Potvrdilo se, že problémy s drobnými cévami v oku mohou být známkou toho, že ani cévy v mozku nepracují dobře. To pak může vést ke kognitivním problémům,“ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu, doktorka Marie Haanová z University of California v San Francisku.

Skryté nebezpečí v barvě očí

Jiná americká studie se věnovala barvě očí a pravděpodobnosti výskytu některých kožních onemocnění u jejich majitelů. Vědci vytvořili skupinu tří tisíc lidí, kteří měli melanom nebo nemoc zvanou vitiligo, při níž dochází k odumírání buněk tvořících kožní pigment a projevuje se světlými skvrnami nepravidelných tvarů. U těchto skupin lidí potom pozorovali společné znaky a rysy, přičemž se soustředili na barvu jejich očí a kůže.

Výsledkem je, že vitiligem častěji trpí lidé s hnědýma očima. Ve zmíněném výzkumu jich bylo 43 procent, přičemž 30 procent nemocných mělo zelené oči a 27 procent modré nebo šedé. Naopak co se týče melanomu, studie ukázala, že lidé s hnědýma očima jsou k němu méně náchylní.

„Vitiligo je autoimunitní onemocnění, při němž imunitní systém napadá vlastní pigmentové buňky a ničí je. Myslíme si proto, že vitiligo má na vznik melanomu přímý vliv – dokáže zničit i rakovinné zárodky v jejich raném stadiu,“ píše jeden z autorů studie Dr. Richard Spritz v tiskové zprávě Lékařské fakulty University of Colorado.

Nebezpečí pohlavních nemocí

Že lze z oka přečíst opravdu mnoho informací o celkovém zdravotním stavu, potvrzuje i hlavní lékařský ředitel a zakladatel Evropské oční kliniky Lexum Prof. MUDr. Martin Filipec, CSc.: „Při vyšetření oka skutečně často přijdeme na nemoci, o nichž pacient vůbec netuší. Častým případem je odhalení cukrovky, někdy se stává, že objevíme i melanom přímo v duhovce.“

Porucha slzného filmu nebo vřed na rohovce zase může ukazovat na onemocnění jako je revmatoidní artritida nebo lupus. Porucha zrakového nervu nebo zánět v periferii sítnice může být první známkou roztroušené sklerózy.

„Nález na duhovce nebo sítnici může signalizovat závažné infekční onemocnění, jako je AIDS, tuberkulóza nebo syfilis. Obecně tedy lze říct, že pokud umíme číst v očích, je často možné včas a správně stanovit diagnózu celkového onemocnění, a zachránit tak nejenom zrak pacienta, ale často i jeho život,“ dodává profesor Filipec.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se člověk učí dívat na svět

Zrak a sluch jsou pro člověka nejzásadnějšími smysly, díky nimž se učí a rozvíjí. Uvádí se, že zrakem získáváme až 80 procent všech informací z okolí.

Brýle dnes umí doslova zázraky

Brýle dokážou odfiltrovat odlesky při jízdě v dešti nebo v noci, zlepšovat viditelnost v mlze, odpuzovat vodu a prach, eliminovat nebo výrazně potlačit...

Výběr článků

Načítám