Hlavní obsah

Detoxikační dieta - dobré úmysly s nebezpečným výsledkem

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období Vánoc je sice už za námi, ale i tak máme mnohdy pocit, že je náš organismus stále přehlcen množstvím sladkostí a nezdravých jídel, která jsme v tomto období spořádali. Jednou z možností, která může leckoho napadnout, je tak detoxikační dieta, která nám pomůže očistit tělo od nezdravých látek. Je zmiňovaná dieta ale opravdu tak zázračná a pomáhá natolik, jak někteří její vyznavači tvrdí, nebo je pravda zcela jiná?

Foto: Profimedia.cz

Místo nebezpečných a drastických "rychlodiet" by mělo být součástí našich jídelníčků více zdravých potravin, méně cukru, soli, ale i alkoholu.

Článek

Základní myšlenkou, proč vůbec podstupovat detoxikační dietu, je názor, že naše tělo se vlastně nedokáže dostatečně vypořádat s různými nebezpečnými látkami, které se nám do těla dostávají. Už v tomto prvním bodě je ale zádrhel, není totiž zcela pravdivý, jak cituje server Cleo.

"V našem těle se nachází neskutečně účinný a spolehlivý pomocník při boji s toxiny, a tím jsou játra," vysvětluje doktorka Ginni Mansbergová ze Sydney. "Dalšími nezbytnými pomocníky jsou pak také ledviny a samozřejmě pokožka, kterou také vylučujeme mnohé nepotřebné a škodlivé látky," dodává.

Extrémní opatření

I přes veškerá tvrzení lékařů či dietních odborníků o minimálním významu těchto nezdravých procesů, ale nedají mnozí na účinky detoxikačních diet i tak dopustit. Nejen, že si očistí tělo od škodlivin, ale také prý navíc zhubnou.

"Ano, je pravda, že při detoxikační dietě můžete opravdu zhubnout, ale to nejspíše proto, že vaše tělo bude "pojídat" své vlastní energetické zásoby, protože je nedostává z klasického příjmu, na který je zvyklé," varuje Mansbergová.

Výsledkem takové "diety", při které bude mít tělo nedostatek živin, je navíc dost častý stav, při kterém se budete cítit unavení, malátní a neschopni soustředit se na daný úkol. A proč? No přeci kvůli již zmiňovanému nedostatku sacharidů, živin a dalších látek, které potřebuje tělo ke "správnému chodu".

Navíc, po skončení diety nabývají mnozí pocit, že mají organismus dostatečně očištěn, a proto mohou začít opět nezdravě hřešit v podobě kalorických a nezdravých jídel. Výsledkem je pak nejen nabírání shozených kil, ale i zcela ztracený význam oné "diety".

Špatně naplánovaná výhoda

Přes mnohá negativa by se dalo i tak říct, že detox organismu má přes výrazně vyšší nepříjemné účinky i jedno malé pozitivum, ovšem špatně rozložené. A tím je omezení či naprosté vysazení nepotřebných nezdravých jídel či nápojů, které našemu tělu převážně škodí.

Nejlepší detoxikační dietu budete držet jen tehdy, když budete jíst zdravě, a to dlouhodobě. Nezdravé a neprospěšné potraviny (sladkosti, sůl, kofein, alkohol nebo různé potravinové náhražky) prostě ze svého jídelníčku zcela vyřaďte. Ne drasticky na jeden či dva týdny, ale napořád.

"Chcete-li tu opravdu výhodnou "detoxikační dietu", dodržujte při jídle poměr 80:20. Většinu času jezte zdravě, jen občas si dopřejte nějaký ten pamlsek. Dostatečně pijte tekutiny, pokuste se zařadit salát na běžný jídelníček alespoň jednou denně. Taková "dieta" bude mít pro vaše zdraví mnohem větší přínos. A budete se po ní cítit zaručeně lépe," uzavírá doktorka Mansbergová.

Některé nejčastější a zcela nevhodné typy detoxikačních diet
Pití ovocných šťáv
Plánujete vydržet týdenní dietu jen s pitím čerstvě vymačkaných ovocných či zeleninových šťáv? Pak pro vás máme jednu radu - rozhodně to nedělejte. Odšťavňovač při výrobě šťávy odstraní veškeré látky, které by mohly být vašemu organismu nějak přínosné (jadérka nebo slupku). Vy tak skončíte s jediným, sladkou obarvenou vodou ve sklenici bez jakýchkoli vláknin.
Dieta Master cleanse
Dala by se označit také jako limonádová hladovka. Základem je po dobu nejméně deseti dnů pít limonádu připravenou z citronové či limetkové šťávy, javorového sirupu a kajenského pepře. Možná omezí množství přijímaných kilojoulů, je energeticky a nutričně je naprosto nepřínosná.
Syrová dieta
Základem je konzumace pouze syrového ovoce či zeleniny. Ne vše syrové je ale zároveň nejvhodnější. Například z takového vařeného rajčete získáte větší množství antioxidantů než z rajčete syrového.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám