Hlavní obsah

Cigarety ročně zabijí více lidí než HIV, malárie a TBC dohromady

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok na celém světě zničí kouření cigaret život více lidem než HIV, tuberkulóza a malárie dohromady. Během 21. století prý dojde v jeho důsledku ke snížení počtu obyvatel na Zemi o jednu miliardu.

Foto: Profimedia.cz

Normální je nekouřit

Článek

Cigarety se podepisují na zdraví i životě kuřáků. Přinášejí jim zdravotní komplikace, negativně ovlivňují tělesné orgány a nezřídka jim ve vyšším věku přinesou i smrt. Jedinou prevencí, jak předcházet všem nemocem způsobeným kouřením, je celoživotní nekuřáctví. Pokud už člověk kouří, měl by se svého zlozvyku co nejdříve zbavit.

Nejen plíce ztrácí sílu

Podle odborníků je kouř z cigaret škodlivější než výfukové plyny z automobilů. Jedna cigareta obsahuje přes 4 tisíce chemických látek, kterým se v běžném životě zdaleka vyhýbáme. Jen málokdo by si rád přičichnul ke čpavku či formaldehydu, napil se kyseliny octové nebo si osvěžil vzduch v kanceláři kyanovodíkem, toluenem, sirovodíkem či acetonem. Některé z těchto látek dráždí sliznice, jiné mají karcinogenní nebo velmi specifické účinky na lidský organismus.

Užíváním cigaret trpí celé tělo
Kardiovaskulární systémKouření působí negativně na srdce, cévy a tepny. Kuřáci častěji trpí tzv. kornatěním cév, tedy aterosklerózou. Pokud člověk nepřestane s kouřením, je pravděpodobnější, že jej postihne infarkt myokardu, ischemická choroba srdeční, ischemická choroba končetin, výduť srdečnice nebo cévní mozková příhoda.
Nedokrvenost končetinLidé závislí na nikotinu mohou být postiženi zánětlivým onemocněním cév, například v rukou či nohou, které způsobuje zmrtvení tkáně v postiženém místě.
Nemoci zažívacího ústrojíCigarety neprospívají ani zažívání. Kuřáci častěji trpí žaludečními nemocemi, například rakovinou žaludku, jícnu nebo vředy.
Sexuální obtíže a poruchy reprodukceZávislost na nikotinu se odráží i v sexuálním životě kuřáků a možnosti mít děti. Muži se potýkají se ztrátou pohyblivosti spermií a ve vyšším věku mohou častěji trpět impotencí. Ženy mívají problémy otěhotnět a donosit dítě. Dříve se také dostávají do menopauzy.
Další nemociDlouholetí kuřáci v pozdějším věku hůře vidí a slyší. Škodliviny dráždí oční sliznice a způsobují šedý zákal. Poškozují také buňky v uchu. Mezi lidmi závislými na nikotinu je také více diabetiků. Kouření cigaret má vliv i na nervový systém, například u kuřáků se častěji vyskytuje roztroušená skleróza. Trpí také jejich zevnějšek. Padání vlasů, vrásky nebo zkažené zuby jsou častou daní za „lásku“ k nikotinu.

Nejvíce však kouřením bývají postiženy plíce a dýchací ústrojí. Lidé závislí na nikotinu mohou častěji onemocnět rakovinou plic, jazyka, hrtanu nebo dutiny ústní. U některých lidí může kouření vyvolat i astma.

Závislost na tabáku je samostatnou nemocí. Přestat kouřit není lehké, ale je to možné. Ti, kterým se nepodařilo přestat, by měli vyhledat pomoc u svého lékaře nebo ve specializovaných Centrech pro závislé na tabáku. Kontakty na centra, adresy a další informace lze nalézt na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku www.slzt.cz.

Plíce volají o pomoc

Vdechování škodlivin z cigaretového kouře se odráží především na dýchacím ústrojí. S každou vykouřenou cigaretou se zvyšuje riziko vážného onemocnění. Hrozbu nepředstavuje pouze rakovina plic. Méně známou, přesto velmi nebezpečnou nemocí způsobenou kouřením je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN).

V Česku žije s CHOPN přibližně 250 000 pacientů. Odhaduje se, že skutečný počet nemocných se však pohybuje kolem 800 000. Mezi pacienty ze dvou třetin převažují muži.

Foto: Profimedia.cz

Kuřačka

Nepodceňujte kašel

CHOPN je zánětlivé onemocnění plic, omezuje průtok vzduchu průduškami. Až u 90 % pacientů ji způsobuje právě kouření cigaret. První příznaky choroby mohou lidé snadno zaměnit za tzv. „kuřácký kašel“. Řasinky, které odstraňují z plic nečistoty, vlivem vdechovaných nečistot během kouření zrychlí svůj pohyb a následně jejich činnost přibližně na hodinu ochabne. Pokud někdo kouří celý den, neplní řasinky svoji očistnou funkci. Po poslední cigaretě před usnutím se dají opět do pohybu a vynášejí všechny nečistoty z plic ven. Proto se kuřáci ráno budí s urputným kašlem.

U osob trpících CHOPN se postupně přidávají i další projevy. Typickým příznakem je dušnost. Lidé zprvu nemohou popadnout dech při zvýšené aktivitě. Později se jim špatně dýchá i při běžných činnostech. Někteří pacienti si také více stěžují na „sípání“ a pocit tíže na hrudníku. V pozdějších stádiích nemoci je pro ně problém i péče o sebe sama, například dojít do koupelny a vyčistit si zuby. Pacienti v pokročilých fázích nemoci musí mít neustále k dispozici kyslíkovou bombu.

Co může za CHOPN?

Hlavním viníkem způsobujícím CHOPN je ve většině případů kouření cigaret. Jen asi 10 % pacientů s touto nemocí nikdy nepropadlo závislosti na nikotinu. Kromě cigaret může CHOPN vyvolat také dlouhodobý pobyt ve znečištěném prostředí, například výfukovými plyny, zplodinami z vaření nebo průmyslových závodů. Na pozoru by se měli mít také ti, kteří častěji trpí opakovanými záněty dýchacího ústrojí. Jen velmi malé procento lidí může CHOPN zdědit po svých předcích.

Foto: Profimedia.cz

Cesta k odhalení „nemoci kuřáků“

Prvním krokem úspěšné léčby této nemoci je správná diagnóza prováděná především na základě tzv. spirometrie. Prostřednictvím tohoto vyšetření se zjišťuje funkční kapacita plic, tedy objem vzduchu, který jsou plíce schopné pojmout a rychlost, s jakou se dokážou během jediného výdechu vyprázdnit.

Několikaminutové vyšetření je pro pacienta nenáročné a bezbolestné. Lékaři doporučují před jeho absolvováním nekouřit, aby nedošlo ke zkreslení výsledků. Lékař kromě tohoto vyšetření vychází také z výsledků rentgenu plic nebo hrudníku případně jeho CT (výpočetní tomografie).

Jak se žije s CHOPN?

Pokud lékař stanoví diagnózu CHOPN, je důležité dodržovat jeho doporučení. Především je nutné, aby pacient přestal okamžitě kouřit.

Foto: Profimedia.cz

Dodržování doporučeného užívání a inhalování předepsaných léků napomáhá správnému fungování plic. Součástí léčby by měla být také dechová rehabilitace a zlepšování tělesné kondice. Pacienti s CHOPN se nemusí vzdávat sportovních aktivit, které provozovali. Jejich vliv na zdravotní stav by měli konzultovat se svým lékařem, především pak v zimních obdobích, kdy časté změny teplot mohou vyvolat nějakou respirační nemoc.

Je vhodné se také poradit s lékařem o možnostech očkování (například proti chřipce). Lidé s CHOPN by měli dbát i na důsledné vyléčení všech respiračních nemocí, včetně běžných viróz a nachlazení.

CHOPN sice není možné zcela vyléčit, je ale možné oddálit její zhoršování a tím prodloužit a zkvalitnit život pacienta.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak skoncovat jednou provždy s kouřením

Přestat s kouřením patří mezi nejčastější novoroční předsevzetí. Odvyknout si od kouření ale není nic jednoduchého ani okamžitého. Proto je tak důležité nalézt...

Výběr článků

Načítám