Hlavní obsah

Nordic walking jako móda, ale i fungující lék

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nordic walking se stal módou. Šetří klouby a v porovnání s chůzí nám nabízí větší šanci získat slušnou kondici nebo i zhubnout. Vydáváme při něm až o 50 procent víc energie než při chůzi. Ale snadno si s ním můžeme také ublížit.

Foto: Profimedia.cz

Nordic walking pomáhá udržovat krevní oběh v dobré kondici.

Článek

Kolegyně, která se do něj s nadšením vrhla, s ním musela po týdnu přestat. Totálně jí zatuhlo rameno. Rehabilitační lékaři ji dávali tři neděle do kupy. Instruktor jí později podrobně vysvětlil, proč všechno způsobila banální chyba. Špatně si nastavila výšku hůlek. Měla jejich držadla příliš vysoko a logicky pak přetěžovala ramena.

Slušné hůlky nestačí

Hodně lidí se naivně domnívá, že k NW stačí, aby si koupili dobré hůlky (500-3000 Kč), boty a vyrazili do přírody. Nestačí. „Vyžaduje speciální techniku chůze,“ říká Martin Šťastný, specialista na pohyb z diagnosticko-relaxačního střediska DIRES v Praze. „Většina lidí se ji naučí s pomocí instruktora za dvě až osm hodin. Jedna hodina stojí obvykle 200 až 500 Kč.“

Díky správné technice spalují až o 50 procent více energie než při běžné chůzi a většinou s pocitem menšího úsilí. Do pohybu aktivně zapojují i horní polovinu těla. To vede k využití až 90 procent svalů. Pokud chceme dosáhnout maximálních výsledků, měli bychom zkombinovat NW s programem správného držení těla (core cvičení).

Bez výkladu a praktického nácviku s instruktorem ji správně zvládne málokdo. „Špatná technika navíc snadno znehodnotí efekty NW a může vyvolat také zdravotní potíže,“ upozorňuje Martin Šťastný. „Třeba přetížení svalů, kloubů kolen, případně krční a bederní páteře. Časté je i zablokování oblasti šíje místo jejího uvolnění atd.“

Chodí rychleji a šetrněji

S hůlkami člověk chodí rychleji a víc ujde. Jakmile zvládne techniku, pohybuje se plynuleji a šetrněji ke svalům i kloubům. NW bývá proto vhodnou aktivitou pro lidi s artrózou a nadváhou. „Zlepšuje držení těla, posiluje spoustu svalů a snižuje napětí v oblasti krku a ramen, což je častá potíž lidí pracujících u počítače,“ říká Martin Šťastný. „Působí příznivě rovněž na imunitu, oběhový systém nebo cholesterol. A je výbornou prevencí proti hypertenzi, infarktu, cukrovce a dalším chorobám.“

Ale není to zázrak na všechno. Do jaké míry by pro vás mohl být vhodný, o tom se poraďte se svým lékařem. Výhodné bývá to, když se instruktor NW orientuje v oboru lékařské rehabilitace nebo je zároveň fyzioterapeut.

Spálí víc kalorií

Hubnout pomocí NW, díky kterému spálíme víc kalorií než při běžné chůzi, znamená spolykat spoustu kilometrů. To je časově náročné a pro lidi s postiženými klouby ne moc vhodné. „Ale určitě bude efektivní, když severskou chůzi zkombinujete s rozumným jídelníčkem a zvládáním svých emocí,“ říká dr. Iva Málková z pražského STOBu, kde NW s úspěchem využívají právě při hubnutí.

Jak si pomoci při artróze

Lidé, kterým lékaři navrhnou chůzi jako nejlepší formu pohybu, často užívají přípravky, které pomáhají regenerovat poškozenou chrupavku (obsahují glukosamin, chondroitin sulfát a další látky). Dají se volně koupit v lékárnách a lékaři je doporučují při lehké nebo střední artróze. Postižení díky nim zvládají chůzi lépe.

Víc informací

Pokud o Nordic walkingu chcete vědět víc, navštivte www.czech-nordicwalking. com. Naleznete tam i kontakty na proškolené instruktory.

Užitečné informace jsou v knize Nordic walking - Od sportu k aktivitám pro zdraví (Svojtka) a v dalších publikacích.

Pokud vás zaujal jako součást hubnutí, podívejte se na www.stob.cz, jestli ve vašem okolí není kurz, ve kterém ho využívají jako jednu z pohybových aktivit.

Nemocní málo znají extrakt z růže šípkové. Působí proti zánětu, který doprovází artrózu. Často mívá smysl i pro pacienty s těžšími stadii choroby. Jeho účinky dokládají seriózní studie: www.ruzesipkova.cz, na konci stránky klikněte na Klinické studie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám