Hlavní obsah

Řídnutím kostí trpí v Česku 700 tisíc lidí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osteoporózou neboli řídnutím kostí trpí v České republice téměř půl miliónu žen a 200 tisíc mužů. Léčba nemocných stojí ročně tři miliardy korun. I přes pokrok medicíny počet nemocných stále roste.

Foto: Profimedia.cz

Osteoporóza dlouho nepůsobí žádné potíže. Prvním projevem může být až vážná zlomenina.

Článek

„Nebezpečnost onemocnění spočívá v tom, že kosti jsou křehké a mnohem častěji se lámou. Nejvíce jsou postiženi lidé nad 50 let a ženy po menopauze,“ řekl Právu doktor Jaroslav Jeníček z Českého národního fóra proti osteoporóze.

Každý pátý, kdo utrpí zlomeninu kyčle, do jednoho roku zemře. Pokud žena po menopauze utrpí zlomeninu kosti, má pětkrát větší riziko, že si kost zlomí opět.

Strava a pohyb

Podle Jeníčka není v Česku ucelený program prevence a léčby tohoto onemocnění. Ženy se zlomeninami kostí jsou jen málo odesílány na speciální pracoviště, kde mohou změřit hustotu kosti a zahájit léčbu. Většinou se lékaři zaměřují na zhojení fraktury a dost. Léčeno na řídnutí kostí je tak jen deset procent žen, které utrpěly zlomeninu.

Riziko osteoporózy lze nejvíce ovlivnit v dětství a mládí, především stravou, která by měla obsahovat vápník a látky důležité pro ukládání vápníku do kostní hmoty.

V rodině, kde se toto onemocnění vyskytuje, by potomci měli být sledováni v odborných centrech a pravidelně by jim měla být měřena hustota kostí. Kost napadená osteoporózou totiž vypadá jako školní houba, není pevná a i mírná zátěž může vést ke zlomenině. Prevencí je především dostatek pohybu, který zabraňuje odbourávání kostní hmoty a vede k novotvorbě v zatěžovaných oblastech skeletu.

„Doporučujeme cíleně chodit alespoň dvě hodiny denně,“ uvedl profesor Jan Štěpán z pražského Revmatologického ústavu.

Podle něho stojí léčba osteoporózy ročně zhruba tři miliardy korun a toto číslo bude ještě větší, protože se stárnutím obyvatel bude osteoporózou trpět více lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám