Podle názoru Vladimira Nužného z Národního narkologického výzkumného střediska při ministerstvu zdravotnictví za to mohou geny odpovídající za zpracování alkoholu v organismu, které svým potomkům zanechaly nájezdnické hordy.

Přestože se současní Rusové většinou Mongolům nepodobají, stejně jako oni i ostatní Asijci snášejí víceprocentní alkoholické nápoje velice špatně. Snadno a brzy se opijí a s velkou pravděpodobností se z nich rychle stávají notoričtí pijáci.  

Alkohol odbourávají pomaleji

Tuto teorii si doktor Nužnyj se svými spolupracovníky ověřil při výzkumu, jehož se dobrovolně zúčastnili moskevští studenti. Každý z nich vypil 350 gramů vodky a pak podstoupil několik testů, k nimž patřily mimo jiné počítačové hry nebo různá slovní zadání. Vědci jim přitom průběžně kontrolovali obsah alkoholu v krvi.

Ukázalo se, že u vysokoškoláků s mongolskými geny dosahoval 1,5krát vyšší hladiny než u jejich kolegů ryze evropského původu. Navíc jej odbourávali podstatně pomaleji. Kromě toho vykazovali specifické normy chování, v opilosti se nad zadanými úkoly stávali buď agresivnějšími nebo upadali do deprese.

Vedoucí projektu tvrdí, že vysvětlení tkví v evoluci. U mongolských kočovných kmenů, kteří se s alkoholem setkávali pouze v podobě zkvašeného kobylího mléka, se v jejich organismu vytvořil jiný ferment než u evropských usedlíků, kteří mají dlouholetou zkušenost se silnými nápoji, připravovanými z vinné révy a obilí.

Závěry experimentů, které zaujaly i přední farmaceutické firmy podílející se finančně na jejich realizaci, mají pomoci při hledání nových metod a prostředků, jak předcházet závislosti na alkoholu a úspěšně ji léčit.