Hlavní obsah

Obezita amerických žen vadí i gynekologům

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obezita už nevadí jen leteckým společnostem, ale je stále víc na obtíž i jinde. Bouřit se začínají například američtí porodníci a gynekologové. Vyplynulo to z průzkumu listu South Florida Sun-Sentinel, který se obrátil se stejnou otázkou na 105 ordinací. Patnáct z nich otevřeně přiznalo, že zavalité dámy odmítají.

Foto: Profimedia.cz

Obezita komplikuje všechno

Článek

„Lidé si neuvědomují, jaká rizika podstupujeme, když o takové pacientky pečujeme,“ citoval list doktora Alberta Triana z jižního Miami.

Zatímco aerolinkám jde o to, aby si zavalitý pasažér připlatil i za druhé sedadlo, když se nevejde mezi opěrky na ruce, lékařům jde doslova o kariéru a existenci.

„Všechno je s obézními složitější: je větší riziko komplikací a žalob,“ řekl natvrdo doktor Trian. Žalovat lékaře je v Americe tak trochu národní sport, a není proto divu, že například většina porodů probíhá císařským řezem. Lékaři si proto musí platit vysoké pojištění odpovědnosti za případně způsobenou a prokázanou zdravotní újmu.

Podle Amerického sdružení porodníků a gynekologů byla aspoň jednou podána žaloba proti třem čtvrtinám jeho členů. Lékařka Tracy Brennanová, matka pěti dětí, zanechala po 15 letech praxe porodnictví, protože při částečném úvazku nevydělávala dost na to, aby se jí vyplatilo platit si pojistku, jejíž cena za jediný rok vyskočila z 57 tisíc na 110 tisíc dolarů (1,9 mil. Kč), napsal server WomensEnews.org.

Někteří floridští gynekologové a porodníci oficiálně uvádějí, že na rozměrné pacientky prostě nemají dost velká vyšetřovací lůžka a další potřebná zařízení, ale ve skutečnosti je to víc obava právě z komplikací a žalob, uvedla televize CBSNews. Odmítnout pacienta sice není nezákonné, ale lékařští etici se chytají za hlavu, kam až to může v praxi zajít.

Reklama

Související témata:

Související články

Dnes obézní, zítra dementní, varují vědci

Dalo by se to říci také lapidárněji: zavalití lidé ve středním věku budou na stará kolena hloupí. Nebo, jak to formulovala Weili Xu z Karolinska Institutu ve...

Výběr článků

Načítám