Jak vědci uvedli, pravidelná konzumace čerstvě uvařeného šálku tohoto starověkého čínského léku může působit jednoduše řečeno jako velmi dobrý blokátor proti spuštění některých nemocí.

Jak uvedl server Daily Record, odborníci při pokusech na univerzitě v Newcastlu zjistili, že složky obsažené v čaji, které prý mají antirakovinné vlastnosti, zpomalily růst nádorových buněk. Také uvedli, že velmi účinný se ukázal čaj také v oblasti prevence proti Alzheimerově chorobě.

Univerzitní tým pod vedením doktora Eda Okella použil při pokusech "fiktivní" trávicí systém, aby zjistil přesný vliv čaje při vstřebávání do čaje.

Pro sloučeniny, které jsou přínosné pro náš organismus, chtějí najít vhodné využití v medicíně. "Pokud každodenní pití šálku zeleného čaje prospívá našemu zdraví, pak bychom možná měli všichni zvýšit jeho spotřebu,"  dodal optimisticky doktor Okello.

Jak již dříve prokázaly některé studie, sloučeniny zvané polyfenoly, které jsou přítomné v černém a zeleném čaji, se váží s toxickými chemikáliemi a chrání mozkové buňky.