Hlavní obsah

Pravidelné pití zeleného čaje ochrání před demencí a rakovinou

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čaj sám o sobě je součástí pitného režimu mnohých lidí. Dle povahy pak už záleží na tom, jakému druhu dáváte přednost. Pokud příliš neholdujete zelenému čaji, možná byste mohli pomalu začít. Dle nových výzkumů totiž jeho pravidelné pití může působit jako velmi dobrá prevence rakoviny či demence.

Foto: Profimedia.cz

Šálek zeleného čaje denně prý dokáže hotové divy.

Článek

Jak vědci uvedli, pravidelná konzumace čerstvě uvařeného šálku tohoto starověkého čínského léku může působit jednoduše řečeno jako velmi dobrý blokátor proti spuštění některých nemocí.

Jak uvedl server Daily Record, odborníci při pokusech na univerzitě v Newcastlu zjistili, že složky obsažené v čaji, které prý mají antirakovinné vlastnosti, zpomalily růst nádorových buněk. Také uvedli, že velmi účinný se ukázal čaj také v oblasti prevence proti Alzheimerově chorobě.

Univerzitní tým pod vedením doktora Eda Okella použil při pokusech "fiktivní" trávicí systém, aby zjistil přesný vliv čaje při vstřebávání do čaje.

Pro sloučeniny, které jsou přínosné pro náš organismus, chtějí najít vhodné využití v medicíně. "Pokud každodenní pití šálku zeleného čaje prospívá našemu zdraví, pak bychom možná měli všichni zvýšit jeho spotřebu,"  dodal optimisticky doktor Okello.

Jak již dříve prokázaly některé studie, sloučeniny zvané polyfenoly, které jsou přítomné v černém a zeleném čaji, se váží s toxickými chemikáliemi a chrání mozkové buňky.

Reklama

Související témata:

Související články

Mátový čaj ztlumí bolest stejně jako aspirin

O tom, že léčivé rostliny jsou svými účinky srovnatelné s průmyslově vyráběnými léky, ví každý. Je známo a užíváno na padesát tisíc léčivých rostlin.

Zelený čaj chrání zuby před kazem

Součástí pravidelné ústní hygieny by se mohl kromě zubního kartáčku a pasty stát i zelený čaj. Ten totiž podle odborníků prospívá nejen srdci a buňkám, ale...

Výběr článků

Načítám