Hlavní obsah

Kanaďanky bojují za 25hodinový den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Pětadvacetihodinový den - nesmysl nebo toužebné přání mnoha zaneprázdněných lidí? Skupina Kanaďanek se rozhodla tento sen proměnit ve skutečnost a bojuje za jeho uzákonění. Některé z nich již v tomto odlišném denním rytmu dokonce začaly žít. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

"Mnoho mých vdaných kamarádek má děti a já vidím, jaké to je, být pracující matkou. ... Studie navíc ukazují, že jsme biologicky nastavení spíše na 25hodinový den," řekla Reuters prezidentka a zakladatelka koalice bojující za 25hodinový den Jessie Behanová.

Studie z roku 2007 provedená harvardským profesorem Charlesem Czeislerem ukázala, že prodloužení dne by prospělo zvláště lidem, kteří hodně cestují, zaměstnancům pracujícím na směny, kosmonautům a těm, kteří mají problémy se spánkem.

Behanová nyní žije v 25hodinovém denním rytmu již více než tři týdny. Ke každému dvanáctihodinovému cyklu si přidala půl hodiny. "Nyní mám trochu více času na přípravu své svatby. ... Je to jen o čtyři procenta času denně více, ale má to význam," konstatovala a dodala, že tento čas využije také k přestavbě bytu a studiu čínštiny.

Chtějí rozšířit své řady

Hnutí za 25hodinový den má na Facebooku zatím jen asi 160 členů, ale Behanová doufá, že se jejich řady rozrostou. "Naším cílem je, aby se k nám připojily i další ženy ..., " řekla Behanová, která doufá, že v takovém případě by mohla navýšení počtu hodin schválit i oficiální místa.

Nedávný průzkum společnosti Reader's Digest, kterého se zúčastnilo po 150 lidech z každého ze 13 vybraných států, ukázal, že delší den by uvítali nejen Kanaďané.

Většina dotazovaných by "čas navíc" chtěla trávit s rodinou, pouze v Indii by 50 procent lidí získanou hodinu nejraději věnovalo práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám