Látky obsažené v ostrých přísadách s tepelnými účinky způsobují oxidaci tukových tkání a také výrazně uspíší trávení a to díky zrychlení metabolismu a zvýšené sekreci žaludečních šťáv.

Vše je zásluhou rostlinného alkaloidu kapsaicinu, který je obsažen právě v paprikách a způsobuje jejich pálivost. Nalezneme ho tedy nejen v chilli papričkách, ale i v paprikách jako takových a také například v pepři.

Zázračné účinky kapsaicinu

Vědci z Kalifornie se zaměřili na chilli papričky a hubnutí právě kvůli tomu, že při konzumaci velmi ostrého jídla se mnoho lidí orosí potem.

Polovině zkoumaných lidí s nízkokalorickou dietou tedy podávali tablety s kapsainem a druhé polovině pilulky s placebem. A byli doslova šokováni výsledky.

Lidé, kteří dostávali pilulky s kapsainem, totiž vydali až dvakrát tolik energie, než ti, co dostávali placebo. Díky tomuto zjištění tedy vědci došli k názoru, že pokud se lidé snaží zhubnout, neměli by se bránit pálivým pokrmům. Spíše naopak.