Hlavní obsah

Vinné hrozny snižují riziko cukrovky a srdečních chorob

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hroznové víno je nejen oblíbené ovoce, jež nabízí bohatou odrůdovou škálu, je i prospěšné našemu zdraví. Snižuje krevní tlak, zlepšuje srdeční funkci a pomáhá snižovat i další rizikové faktory srdečních onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Přirozeně se vyskytující antioxidanty obsažené v hroznech pomáhají snižovat krevní tlak.

Článek

Američtí vědci jsou přesdvědčeni, že za prospěšné účinky hroznů mohou přirozeně se vyskytující antioxidanty takzvané fytochemikálie.

Při zkoumání vlivu vinných hroznů na zdraví byly prováděny testy na laboratorních krysách, kdy jedné skupině byla podávána směs zelených, červených a tmavě fialových hroznů v kombinaci s potravou méně bohatou na cukry a tuky. Druhé skupině byla předložena potrava obsahující běžné tuky a cukry.

Po třech měsících se u krys, jejichž potrava byla obohacena o hrozny, snížil oproti druhé skupině krevní tlak, zlepšila se jim srdeční funkce a byl u nich zaznamenán i nižší výskyt infekcí srdce a krve. Měly také sníženou hladinu triglyceridů a zlepšila se i tolerance cukru. O výzkumu informoval deník Daily Telegraph.

Hrozny mohou snížit zánětlivost srdce

Srdeční chirurg doktor Steven Bolling uvedl: "Lze soudit, že fytochemikálie obsažené v hroznech chrání srdeční buňky před škodlivými účinky metabolického syndromu."

"U krys se prokazatelně snížila zánětlivost srdce a zlepšila se i srdeční funkce. I když zde není žádný přímý vztah mezi touto studií a stravovacími návyky u lidí, je možné předpokládat, že jídlo s větším obsahem fytochemikálií, jako jsou například hrozny, může mít pozitivní vliv i na zdraví lidí," dodal Bolling.

Přesto vše ale dodal, že bychom především neměli zapomínat jíst zdravou stravu s nízkým obsahem nasycených tuků, transtuků a cholesterolu, udržovat si váhu a především se dostatečně pohybovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám