Hlavní obsah

Včelí žihadla pomáhají v léčbě roztroušené sklerózy

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Roztroušená skleróza je neurologické onemocnění, které postihuje centrální nervový systém, a to konkrétně bílou mozkovou hmotu. Bohužel doposud nebyly nalezeny přesné příčiny onemocnění a právě proto zatím neexistují žádné léky, které by toto onemocnění zcela vyléčily. O to zázračněji působí příběh Britky, která podstoupila léčbu včelím jedem.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Včelí jed obsahuje sloučeniny, které dokáží zmírnit zánět a bolest.

Článek

Pětačtyřicetiletá Britka Sami Chuggová z Bristolu trpí roztroušenou sklerózou dvanáct let. Ještě před rokem a půl byla upoutaná na lůžku a trpěla obrovskými bolestmi, pak jí však lékaři doporučili léčbu včelím jedem tzv. Apiterapii, která přímo zázračně zabrala. Sami nejenže nemá bolesti, ale již znovu chodí a cítí se přímo skvěle.

Za rok a půl si Sami nechala píchnout 1500 včelích žihadel. Podle vědců totiž včelí jed obsahuje sloučeniny, které dokáží zmírnit zánět a bolest a díky této kombinaci účinných látek se v těle uvolňuje řada obranyschopných látek, které pomáhají zvládnout i takové onemocnění jako je roztroušená skleróza či artritida.

Zvykání si na včelí jed

S terapií se však musí začít skutečně pozvolna. Nejprve si tělo musí zvyknout na včelí štípnutí. Až na konci lze použít současně více včel a žihadla ponechat v kůži až dvacet minut.

"Začínala jsem se dvěma žihadly během jedné terapie. Dnes mi lékaři dvakrát týdně k tělu přiloží až 14 včel," říká Sami Chuggová a dodává: "Díky jedu se mohu volně pohybovat po svém bytě a chodit i na procházky."

Včely jsou Sami přikládány na tři místa na těle - nad ramena, do středu zad a pak do bederní oblasti zad, a to vždy co nejblíže páteře.

Aby si kůže na včelí štípnutí zvykla a nevykazovala obrovskou reakci, vypracovali lékaři přesný postup přikládání.

Včela se vezme do pinzety a přiloží na místo plánovaného vpichu. Jakmile se žihadlo zapíchne, za pár vteřin se vyndá a znovu vpíchne na to samé místo a to se opakuje hned několikrát. Díky tomu kůže přestane být na včelí štípnutí citlivá.

"Včelí štípnutí je samozřejmě nepříjemné, ale ve srovnání s bolestí, jež jsem zažívala před terapií, je to procházka růžovým sadem," svěřila se pro Daily Telegraph Sami.

Pozor na alergické reakce

Lidé by však měli být při aplikacích skutečně opatrní a to především kvůli možné silné alergické reakci či anafylaktickému šoku, jež může být i smrtelný. Proto je lepší celou terapii podstupovat pod lékařským dohledem.

Roztroušená skleróza propuká většinou v mladším věku, zhruba mezi 20 – 30 rokem. Není to však pravidlem, onemocnět mohou i starší lidé. Mezi nemocnými převažují ženy.

Projevuje se vznikem mnohočetných zánětlivých ložisek, které ničí ochranný obal některých nervových vláken tzv. myelin. Je to tuková tkáň, která chrání a vyživuje nervová vlákna a pomáhá urychlit  přenos vzruchů z centrálního nervového systému do různých částí těla.

Zpočátku může organismus napravit škody, ale postupem času jsou nervy víc a víc poničeny, až zcela přestanou vysílat signály. Tudíž se lidé postupně přestávají pohybovat, až zůstávají zcela nehybní.

Reklama

Související články

Roztroušená skleróza ničí celou rodinu

Diagnóza roztroušená skleróza zasáhne nejen život pacienta, ale také jeho rodinu a okolí. Je třeba snažit se o ní vědět co nejvíce, abychom mohli nemocnému...

Výběr článků

Načítám