Hlavní obsah

Kombinování léků může být velmi nebezpečné

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé všeobecně zpohodlněli. Jakmile je něco začne pobolívat nebo se necítí dobře, okamžitě zajdou k lékaři či přímo vběhnou do lékárny a nakoupí fůru pilulek v domnění, že pro sebe dělají to nejlepší. Mnohdy by jim ovšem pomohla více změna životního stylu.

Foto: Profimedia.cz

I špatná kombinaci léků na nachlazení a chřipku může vést k předávkování a vážnému poškození jater.

Článek

Ze statistik vyplývá, že Češi i nadále velmi často navštěvují své praktické lékaře i nejrůznější specialisty a nechávají si předepisovat víc a víc léků. A bohužel mnohdy zapomínají jednotlivé lékaře upozorňovat na to, co jim předepisují druzí. Čímž samozřejmě sami sebe ohrožují.

Čas od času může nastat situace, kdy jeden lékař předepíše úplně shodné léky jako druhý lékař (bohužel pod jiným názvem) a nebo, v ještě horším případě, jeden předepíše léky, které rozhodně nelze kombinovat s léky od jiného doktora.

"Právě duplicity v předepisování nebo interakce léků mohou způsobit různě závažné nežádoucí účinky. Takové riziko se zvyšuje s počtem užívaných medikamentů, množstvím navštěvovaných lékařů a také s přibývajícími chorobami a věkem, " upozorňuje lékárník a mluvčí Komory Aleš Krebs a dodává:

„V tomto období se potýkáme se zvýšeným výskytem nachlazení a chřipek, u kterých se ke snižování teploty často používají například přípravky s obsahem paracetamolu (Paralen, Coldrex, Nurofen apod.). Bohužel málokdo si uvědomuje, že při vzájemné kombinaci mohou vést k předávkování a vážnému poškození jater.“

Zatajování informací se nevyplácí

Každý člověk by měl být tedy na pozoru a kombinaci léků by měl zkonzultovat buď s lékařem nebo lékárníkem. I u běžných léků jako je paralen, acylpyrin či kapky do nosu se vyplácí ptát. Jelikož i ony mohou být v kombinaci s jinými léky nebezpečné.

Pokud léků berete víc a nepamatujete si je, napište si je na papírek a vždy informujte každého lékaře. Protože ani lékař není vědma a navštěvujete-li více lékařů či si ještě další léky kupujete sami v lékárně, pak není možné vás před případným nebezpečím ochránit.

„Řešili jsme například případ pacienta, kterému byly dvěma lékaři nezávisle na sobě předepsány dva různé silné léky na srážlivost krve. Kdybychom na to nepřišli u výdeje, mohla tato situace v nejhorším případě vést k pacientově smrti,“ vysvětluje nebezpečí  Krebs.

Podle lékárníků se mnohdy vyplácí navštěvovat stále tutéž lékárnu a to především proto, že ve většině lékáren v ČR lze sledovat i lékovou historii každého návštěvníka.  Tudíž je větší pravděpodobnost, že lékárník špatnou kombinaci léků odhalí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si poradit s výběrem doplňků stravy

V lékárnách se vedle léků prodávají také doplňky stravy. Na klouby, prostatu, klimakterium, povzbuzení imunity a tak dál. Vybrat si opravdu dobrý, nebo dokonce...

Výběr článků

Načítám