Hlavní obsah

Vánoční cukroví prý zrychluje stárnutí a zkracuje život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham

Všichni to jistě známe. Cukroví máme stále dost a tak si rádi smlsneme na této dobrotě i mezi svátky. Zvýšený příjem sladkostí ale může způsobovat nadváhu, příliš mnoho cukru v těle také ovlivňuje činnost genů, zrychluje stárnutí buněk a podporuje růst těch nádorových. To vše pak vede k předčasnému stárnutí a zkracování života, tvrdí experti.

Foto: Novinky

Dlouhodobá konzumace cukroví může výrazně ovlivnit délku života.

Článek

„Doufáme, že tyto studie přispějí k lepší prevenci rakoviny a dalších s věkem souvisejících chorob, jimž lze předcházet řízeným omezováním příjmu kalorií,“ uvedl doktor Trygve Tollefsbol z University of Alabama v Birminghamu.

Při testech s buňkami zdravými a rakovinnými v laboratoři pak tým doktora Tollefsbola prokázal, že dlouhodobě zvýšená hladina glukózy v tkáních vedla k zrychlenému stárnutí a úmrtí zdravých buněk. Naopak dlouhodobě snížená hladina glukózy jejich život prodlužovala a vedla také k úmrtí prekancerózních buněk, které by se mohly vyvinout v nádor.

Podle Tollefsbola je to tak další důkaz, že snížení příjmu kalorií a zvláště cukru skutečně může vést k prodloužení života a mladistvosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout Vánoce bez přibírání na váze

Patříte mezi ty, kteří před Vánoci lamentují, kolik kil zas naberou? A po svátcích kvitujete, kolik kil jste opravdu nabrali... Dietním chybám lze předejít již...

Výběr článků

Načítám