Hlavní obsah

Každé 25. úmrtí na světě má na svědomí alkohol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Každé pětadvacáté úmrtí na světě a každé desáté v Evropě je důsledek požívání alkoholu. Podle agentury AFP se to uvádí v materiálech, které zveřejňuje páteční vydání britského časopisu The Lancet.

Článek

Průměrná roční spotřeba čistého alkoholu na osobu na světě je 6,2 litru. To znamená, že každý člověk vypije v průměru týdně 12 jednotek alkoholu. Jedna jednotka přitom představuje asi deci vína nebo čtvrt litru piva, píše se podle AFP ve studii zpracované v torontském Středisku pro návykové látky a duševní zdraví.

V Evropě přitom činí průměrná týdenní spotřeba 21,5 jednotky, v Severní Americe 18 jednotek a ve východním Středomoří jen 1,3 jednotky. Alkohol pijí na celém světě víc muži než ženy, ale 45 procent mužů a 65 procent žen ho nepije nikdy, uvádějí autoři studie.

V roce 2004 bylo podle nich možné přičíst na vrub požívání alkoholu 3,8 procenta všech úmrtí na světě, tedy skoro každé pětadvacáté. U mužů to bylo 6,3 a u žen 1,1 procenta. V Evropě to ale bylo 10 procent a v Rusku dokonce 15 procent úmrtí.

Ve studii Davida Zaridzeho z Ruského střediska pro rakovinu, kterou The Lancet rovněž zveřejňuje, se mimo jiné uvádí, že v Rusku souvisí s alkoholem víc než polovina úmrtí lidí mladších 55 let.

Autoři třetí studie, zpracované odborníky z univerzity v Maastrichtu v Nizozemsku, doporučují jako cesty k omezení spotřeby alkoholu zvýšení jeho ceny, ztížení přístupu k němu pro mladé lidi a zákaz jeho reklamy.

Češi jsou v Evropě čtvrtí

Češi patří podle posledních výzkumů Eurostatu k největším pijákům v Evropské unii. Česká republika tak zaujímá čtvrtou pozici za Lucemburskem, Irskem a Portugalskem. Průměrný Čech dle statistik ročně vypije deset a půl litru čistého alkoholu. Úměrně narůstající spotřebě se zvyšuje i počet lidí závislých na alkoholu, kterých je v současné době 350 tisíc.

Na následky nadměrné konzumace alkoholu zemře ročně v České republice pět tisíc lidí a dalších osm tisíc jich onemocní. 

Podle údajů statistiků vypije každý Čech včetně kojenců 170 litrů piva, 19 litrů vína a navrch ještě více než osm litrů tvrdého alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám