Hlavní obsah

Mrkev může špatným vařením ztratit protirakovinné účinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Celé mrkve vaří v polévce jen málokdo. Přesto to nejzdravější způsob úpravy této kořenové zeleniny. Podle britských expertů totiž mrkev vařená vcelku obsahuje značné množství látek, které působí preventivně proti rakovině. Pokud se mrkev nakrájí před vařením, o tyto schopnosti přichází.

Článek

„Krájením mrkve se zvyšuje plocha, kudy unikají do vody během vaření cenné látky a živiny. Když se ale mrkev vaří celá a nakrájí se až poté, uchová se nejen její lepší chuť, ale zůstane v ní i víc živin,“ tvrdí doktorka Kirsten Brandtová z Newcastle University.

„Krájením mrkve se zvyšuje plocha, kudy unikají do vody během vaření cenné látky a živiny. Když se ale mrkev vaří celá a nakrájí se až poté, uchová se nejen její lepší chuť, ale zůstane v ní i víc živin,“ tvrdí doktorka Kirsten Brandtová z Newcastle University.

Syrová mrkev obsahuje sacharid falkarinol, který má silné protirakovinné účinky. Jenže je nestabilní a při vaření se snadno rozkládá. Pokud je ovšem mrkev vařena vcelku, falkarinol zůstává uvnitř ochráněn a je zkonzumován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám