Hlavní obsah

Velká část dětí dává stále přednost nezdravým nápojům s éčky

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože většina odborníků na výživu rodiče stále upozorňuje na nutnost výběru kvalitních tekutin, stále velká část českých rodin nakupuje nezdravé slazené nápoje, které často obsahují umělá aditiva (éčka), jako jsou konzervanty, aromata a barviva. Asi třetinu z celkových nákupů pak tvoří sycené slazené nápoje, které přispívají k obezitě a zvyšují kazivost zubů již u předškolních dětí.

Foto: Profimedia.cz

Také při výběru džusů se pečlivě podívejte na složení a dejte přednost těm s minimálním množstvím aditiv.

Článek

 „Lidé si často kupují nápoje plné nejrůznějších chemikálií jen proto, že jsou levné a sladké, místo aby si dopřáli čisté přírodní produkty. Co je nejhorší, tyto „levné“ nezdravé syntetické nápoje dávají rodiče pít i svým dětem.

Ve srovnání s cenou kvalitních ovocných džusů a nektarů však zjistíte, že jejich cena je neskutečně vysoká. Voda, neslazené ovocné čaje nebo kvalitní 100% džusy vycházejí cenově mnohem výhodněji. A hlavně za ně nezaplatíte svým zdravím,“ vysvětluje problematiku lékařka Kateřina Cajthamlová. 

Pramenitá voda nade vše

Mezi nejzdravější nápoje stále patří pramenitá neperlivá voda a ovocné a bylinné čaje. Pokud lidé vyžadují sladké nápoje, pak by měli upřednostňovat 100% džusy, které neobsahují žádná „éčka“ a které lze naředit vodou. Navíc obsahují také  významný obsah vitaminu C, který může představovat v některých rodinách vlastně jediný zdroj vitaminu C ze stravy.

O tom, jaké nezdravé látky některé slazené nápoje obsahují, se přesvědčila společnost Tetra Pak, která si nechala zpracovat vlastní analýzu na složení nejprodávanějších nealkoholických nápojů v České republice v pěti hlavních nealko kategoriích – sycené nealkoholické nápoje, nesycené ovocné nápoje, džusy a nektary, ledové čaje a sirupy. Celkem bylo analyzováno vždy 7 – 10 nejoblíbenějších nápojů v každé kategorii.

Z výsledků vyplynulo, že ve většině nápojů konzumujeme obrovské množství rafinovaného cukru, potravinových kyselin a syntetických přísad, jako jsou konzervanty, aromata a barviva. U některých z nich navíc existuje odůvodněné podezření z působení zdravotních problémů, jako jsou alergie, hyperaktivita nebo nespecifické zdravotní potíže.

„Výsledky výzkumu jsou šokující a vysvětlují částečně poznatky pediatrů – vzestup obezity u dětí, zvýšenou kazivost zubů již u předškolních dětí, výskyt vyššího procenta alergiků v dětské populaci a další zdravotní problémy," potvrzuje Cajthamlová.

Je proto velmi důležité, aby rodiče stále kontrolovali, zda nápoje neobsahují syntetické přísady.

Ideální pitný režim by měla tvořit:

- z poloviny čistá voda,

- ze čtvrtiny ředěné 100% džusy a nektary, které dodají tělu vitaminy, minerály, některé také vlákninu, a především jsou přírodní.

- z 20 % neslazené ovocné a jiné čaje, díky kterým tělo doplní tekutiny

- zbylou část by měly tvořit přírodní minerální vody, ze kterých získáme potřebné minerální látky.

Více informacích naleznete na stánkách www.bezkonzervantu.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám