Experti z New York University testovali účinky bílého vína na zuby krav. Ty jsou totiž svou strukturou podobné zubům člověka. Dentisté pak dvě sady po šesti zubech ponořili na hodinu buď do čisté vody, nebo do bílého vína. Následně vystavili zuby účinkům kávy či čaje a poté měřili spektrofotometrem intenzitu skvrn, které na zubech vznikly.

A výsledky jasně naznačují, že zuby máčené ve víně byly více povrchově poškozené a skvrny způsobené černým čajem na nich byly tmavší než v případě vodou macerovaných zubů. A další pokus pak prokázal, že stále nejhorší variantou je víno červené. To totiž poškozuje zuby kyselinami jako víno bílé, ale navíc obsahuje velmi agresivní barvivo působící skvrny.

„Ponoření zubů do bílého vína na jednu hodinu se rovná účinkem tomu, jako když si dáte víno k obědu,“ tvrdí jeden z autorů studie profesor Mark Wolff. Podle něj není potřeba s pitím vína přestat, pokud chce člověk zabránit vzniku skvrn, musí použít po konzumaci bělící zubní pastu.