Hlavní obsah

Počet nemocných rakovinou prostaty v Česku rychle stoupá

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina prostaty, která je nejčastějším zhoubným nádorem českých mužů, zaznamenává vzestupný trend. Za posledních 38 let počet případů stoupl šestkrát a úmrtnost se zdvojnásobila. Nyní tímto zhoubným nádorem ročně onemocní necelých 5000 mužů, 1600 jich zemře. Právu to řekl Jaroslav Novák, primář urologického oddělení pražské Fakultní nemocnice Bulovka.

Článek

Riziko rakoviny prostaty stoupá, pokud se v rodině toto onemocnění vyskytlo. „V takovém případě mužští potomci mají pětiaž jedenáctinásobně vyšší riziko onemocnění,“ informoval.

K rizikovým faktorům dále mimo jiné patří vysoký obsah živočišných tuků, vyšší konzumace červeného masa ve stravě a kouření. Naopak ochrannými faktory proti onemocnění je dostatek zeleniny v potravě, zejména rajčat a sóji, a také dostatek vitamínu A, D a E, které jsou v zelenině a v ovoci.

Podle Nováka se rakovina prostaty dlouho nijak neprojevuje, zatímco při nezhoubném zbytnění prostaty trápí muže už v samých počátcích časté noční močení nebo přerušovaný proud moči či pocit nevyprázdnění. U rakoviny prostaty jsou tyto obtíže až v pozdním stadiu, kdy už léčení nádoru nebývá úspěšné.

Vyšetření na takzvaný prostatický specifický antigen se běžně provádí při preventivní prohlídce, a to z malého odběru krve. Pokud by si zájemce chtěl takový test nechat udělat sám, zaplatí za něj zhruba 500 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám