Hlavní obsah

Novoroční předsevzetí mohou napáchat víc zla než užitku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Při novoročních předsevzetích si lidé často kladou zbytečně vysoké cíle, které nemohou splnit. Následný neúspěch se pak může podepsat na jejich negativních pocitech a náladách.

Článek

Britská dobročinná organizace Mind, která se zabývá psychickým zdravím, tvrdí, že ti, kteří si naplánují zhubnout nebo že podniknou změnu v práci, si zadělávají na to, aby si vytvořili negativní obraz sebe samotných. Když se jim předsevzetí nepodaří plnit, mohou propadat pocitům selhání a nedostatečnosti.

Za neúspěch mohou příliš vysoké cíle

"Trestáme se za nedostatky, které si na sobě uvědomujeme, a klademe si nerealistické cíle, jak změníme své chování," říká předseda organizace Mind Paul Farmer.

"Takže není překvapením, že když se nám nepodaří předsevzetí dodržet, jsme na tom ještě hůř než na začátku," dodává.

Místo toho, aby si lidé stanovovali vysoké cíle, je podle Mind lepší být aktivní, protože i trocha pohybu spouští endorfiny, které "obstarávají" dobrou náladu a chodit do přírody. Sebevědomí zase lidem dodá, když se naučí něco nového naučí a dobře se budou cítit, když pomohou někomu ve svém okolí.

Anketa

Dali jste si letos nějaké předsevzetí?
Ano, jako každý rok.
14,9 %
Ano, letos poprvé.
3,4 %
Ne, stejně bych je nedodržel/a.
27,7 %
Ne, nikdy to nedělám.
54 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5880 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Novoroční předsevzetí často končí fiaskem

S novým rokem nastává čas, kdy si mnozí lidé představují, jak začít nový rok co nejlépe, co udělat, co změnit, jak na sobě zapracovat... Mezi nejčastější...

Pojistěte si své novoroční předsevzetí

Konečně je tu opět období, kdy věříme tomu, že něco dokážeme, že se polepšíme, že příští rok bude jiný a my hubenější, chytřejší, tolerantnější...

Výběr článků

Načítám