Hlavní obsah

V IKEM vyměnili pacientkám srdeční chlopeň bez otevření hrudníku

Právo, Václav Pergl

Unikátní zákrok poprvé v ČR a ve střední Evropě uskutečnili v minulých dnech lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. „Šlo o náhradu aortální chlopně, aniž bychom pacientovi otevřeli hrudník, jak se to jinak běžně dělá,“ řekl včera Právu Michael Želízko, vedoucí oddělení intervenční kardiologie a vedoucí týmu, který zákrok už u dvou pacientek (88 a 78 let) udělal.

Foto: Archiv, Právo

V prstenci aortální chlopně byla původní zúžená chlopeň, která se při výkonu nejdříve rozšířila balonkem a pak zavedla chlopeň umělá.

Článek

Lékaři pacientkám, které měly zúženou aortální chlopeň, už špatně dýchaly a měly tlak na prsou, zavedli tříslem chlopeň umělou. „Celý zákrok trval u každé pacientky asi hodinu a půl,“ říká doktor Želízko. Lékaři v třísle napíchli pacientce velkou tepnu a proti krevnímu proudu šli katetrem až k srdci. Katetr je úzká dutá trubička, kterou přes zúženou aortální chlopeň se dostali až do levé srdeční komory.

Zúženou chlopeň rozšířili speciálním balónkem

Zúženou aortální chlopeň pak lékaři rozšířili speciálním balónkem, který měl průměr 25 mm, a do rozšířeného aortálního ústí zavedli katetrem umělou chlopeň. Tu nainplantovali do místa původní chlopně.

„Ne každý pacient je k takovému zákroku vhodný. Můžeme ho uskutečnit u těch, kteří by byli pro běžnou otevřenou operaci příliš rizikoví například vzhledem k věku nebo dalším nemocím, které již mají,“ říká doktor Želízko.

Pacientky půjdou za pět dní po zákroku domů

Zákrok byl udělán při vědomí, odpadla tedy anestesie a stejně tak nutnost otevření hrudníku a napojení na mimotělní krevní oběh. Tím vším se podstatně snížily možné komplikace a infekce.

„Počítáme s tím, že pacientky půjdou za pět dní po zákroku domů,“ informoval doktor Želízko. V IKEM plánují ročně udělat 20 až 30 těchto operací. A to nejen pro pacienty z Prahy, ale z celé republiky, pokud k tomuto výkonu budou přísně vybráni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám