Hlavní obsah

V kuchyni číhá více bakterií než na záchodovém prkénku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Až se příště pustíte do úklidu bytu, pamatujte na to, že s maximální razancí je potřeba zaměřit se především na kuchyni. Podle nejnovějšího výzkumu mezinárodního panelu mikrobiologů a virologů totiž kuchyně většiny lidí obsahuje mnohem více bakterií než záchodové prkénko.

Foto: Profimedia.cz

Záchodové prkénko bývá vnímáno jako zdroj bakterií - v bytě jsou ale místa, která ho v mnohém předčí.

Článek

Studii publikovalo Celosvětové hygienické kolegium (Global Hygiene Council) podle jejichž vědeckých podkladů obsahuje průměrná kuchyně více bakterií než záchod. Do studie byly přitom zahrnuty kuchyně z různých koutů světa včetně moderních západních interiérů z Evropy a USA.

Studii publikovalo Celosvětové hygienické kolegium (Global Hygiene Council) podle jejichž vědeckých podkladů obsahuje průměrná kuchyně více bakterií než záchod. Do studie byly přitom zahrnuty kuchyně z různých koutů světa včetně moderních západních interiérů z Evropy a USA.

Studii publikovalo Celosvětové hygienické kolegium (Global Hygiene Council) podle jejichž vědeckých podkladů obsahuje průměrná kuchyně více bakterií než záchod. Do studie byly přitom zahrnuty kuchyně z různých koutů světa včetně moderních západních interiérů z Evropy a USA. Výzkumné kolegium přitom tvořil panel mikrobiologů, virologů, odborníků na infekční choroby, imunologů a veřejných hygieniků.

Studii publikovalo Celosvětové hygienické kolegium (Global Hygiene Council) podle jejichž vědeckých podkladů obsahuje průměrná kuchyně více bakterií než záchod. Do studie byly přitom zahrnuty kuchyně z různých koutů světa včetně moderních západních interiérů z Evropy a USA. Výzkumné kolegium přitom tvořil panel mikrobiologů, virologů, odborníků na infekční choroby, imunologů a veřejných hygieniků.

Nejhůře v průzkumu dopadly ubrusy na stolech, které se používají v kuchyních denně. Obsah bakterií v nich a na nich může představovat údajně i zdravotní riziko. Je proto zapotřebí často ubrusy měnit a prát, stejně jako látkové utěrky a ubrousky. Jedním z největších líhní bakterií pak bývají i houby a hadry, které jsou permanentně nasáklé vodou a jimiž se z nádobí stírají zbytky potravin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám