Podle doktora Dietera Schrenka z Universität Kaiserlautern hraje klíčovou roli pektin. Jeho přítomnost ve střevech zvyšuje obsah butyrátu v trávené směsi. A právě butyrát působí chemopreventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva. Butyrát je krátký řetězec mastné kyseliny.

„Butyrát nejen že slouží jako hlavní výživa pro epitel (výstelku) střeva, ale také zřejmě hraje důležitou roli v účinnosti přirozené vlákniny jako ochrany před rakovinou tlustého střeva,“ tvrdí doktor Schrenk.

Jeho tým v laboratoři také prokázal, že při zvýšené přítomnosti butyrátu po přídavku jablečného pektinu došlo ke snížení syntézy histon deacetylázy. Ta přitom výrazně podporuje růst prekancerózních a nádorových buněk.

„Jablka jsou zdrojem přirozené vlákniny a polyfenolů o nízkomolekulární váze v západním jídelníčku. Výrobky bohaté na pektin z jablek mohou podle očekávání mít protirakovinné účinky ve střevě,“ uvedli němečtí odborníci.

Studie byla publikována v odborném časopise Nutrition.