Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Jana Drexlerová z Mamma Help

Jana Drexlerová patří mezi ženy, které přišly na onemocnění rakoviny prsu včas a zdárně prošly léčbou. V současné době je ředitelkou Mamma Help center, která sdružují ženy s nádorovým onemocněním prsu. Sdružení usiluje především o lepší informovanost veřejnosti o výskytu, prevenci a možnostech léčby rakoviny prsu.

Článek

Zhoubné onemocnění prsu je v ČR nejčastějším onkologickým onemocněním žen. Ročně přibývá více než 4 500 nových případů.

Téměř 40 % nemocných přichází pozdě, s pokročilým onemocněním. Úmrtnost na rakovinu prsu patří v ČR ve srovnání s jinými ekonomicky vyspělými zeměmi k nejvyšším.

I zde totiž platí pravidlo - včasná diagnostika a léčba, znamená vysokou šanci na uzdravení.

Podle Jany Drexlerové je v současné době asi 46 000 žen, které se léčily a nebo stále léčí na rakovinu prsu a každý rok přibývá dalších 5 500 žen, které touto chorobou onemocní. Dobrou zprávou ale je, že stále větší počet žen přijde brzy, to znamená včas, s malým nálezem, a má tedy víc jak 90% šanci na úplné vyléčení, a také nemusí přijít o prs!

Právě proto i vznikl charitativní projekt "Keep a Breast" aneb slavná prsa ve slavných prsou. Módní značka Roxy zahájila putovní výstavu odlitků 11 poprsí slavných žen (např. Alice Bendové, Báry Nesvatbové, Daniely Drtinové, Sáry Saudkové atd.), která kreativně vyzdobilo 11 předních českých umělců. Tyto slavné hrudníky již od 22.10. putují po českých a slovenských nákupních centrech.

Část z výtěžku projektu získá i nezisková organizace Mammahelp www.mammahelp.cz , která sdružuje ženy s diagnózou rakoviny prsu a jejich blízké, lékaře, zdravotní sestry a sympatizanty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám