"Studie byla provedena v posledních pěti letech a zahrnuto do ní bylo 571 žen ze všech vrstev společenské a ekonomické hierarchie," tvrdí profesor R. G. W. Pinto, šéf katedry patologie při lékařské fakultě Goa Medical College.

"Používání steroidních injekcí u brojlerových kuřat je hlavní příčinou náchylnosti k tomuto onemocnění. Studie potřebuje další detailní výzkum, který by potvrdil naše objevy," dodal profesor Pinto.

Ženy si dopovanými kuřaty narušují hormonální rovnováhu v těle

Od roku 1974 dochází v Indii mezi jednadvacetiletými až třicetiletými ženami k drastickému nárůstu počtu onemocnění rakovinou prsu. Profesor Pinto vidí problém právě v kuřecím mase. V posledních letech se začala drůbež hojně dopovat steroidy, které v mase zůstávají. A pokud ho pak ženy hojně konzumují, narušují si hormonální rovnováhu v těle. "Pojídáním toho masa po dlouhé období spolu s dalšími rizikovými faktory vede k rakovině prsu," je přesvědčen.

Ačkoli byl výzkum proveden v Indii, steroidy podávají brojlerům i chovatelé v Evropě, takže lze při konzumaci takového masa očekávat stejné důsledky na zdraví člověka.