Výrobce někdy uvádí jednotlivé suroviny v procentech, ve kterých jsou v potravině zastoupeny. Častěji však na výrobku najdete pouze výčet použitých surovin. V tom případě si všímejte pořadí, ve kterém jsou uvedeny. Na prvním místě je totiž ta složka, které je v produktu nejvíc, na posledních místech pak ty, které jsou v minimálním zastoupení.

Zdraví prospěšnější je takový produkt, které má ve svém složení na prvním místě uvedenou právě celozrnnou mouku. Pokud natrefíte na výrobek, který se prodává bez označení z čeho je vyroben, vyžádejte si informace u prodávajícího. Ten by vám měl informace o složení výrobku podat.

Poznávacím znamením mohou být také hrubé kousky na povrchu pečiva a snídaňových lupínků. Jedná se o částečně zpracované obaly zrna. Ale semínka, která jsou vidět na první pohled, ještě neznamenají, že je produkt vyroben z celozrnné mouky. Toto poznávací znamení je pouze orientační.

Důležité je správné množství

Dalším vodítkem při nákupu kvalitního celozrnného výrobku může být i vyšší cena. Kvalitu pečiva i celozrnných cereálií v neposlední řadě poznáte také podle chuti a kompaktnosti.

Odborníci na zdravou výživu doporučují jeden až dva kousky celozrnného pečiva denně. U cereálií k snídani doporučená porce činí 30 g. Cereálie je vhodné konzumovat s mléčným výrobkem (mlékem nebo jogurtem), který výrazně snižuje jejich glykemický index.