Výsledky vzešly ze studie více než 29 tisíc mužů ve věku mezi 55 a 74 roky, které odborníci vyšetřovali a sledovali po dobu čtyř let. Když výzkum začal, žádný z mužů neměl rakovinu prostaty. Později bylo diagnostikováno s nádorem předstojné žlázy 1 338 jedinců, z toho 520 s agresivní formou nemoci.

Muži, kteří uváděli, že hojně konzumují košťálovou zeleninu (mezi nimi brokolici, květák, zelí, růžičkovou kapustu, tuřín a řeřichu), měli až o 40 procent méně agresivní formu nádoru prostaty ve srovnání s těmi, kteří zelenině holdovali minimálně.

Odborníci z USA sledovali také jiné druhy zeleniny a ovoce, ale pouze u košťálové zeleniny prokázali silný vztah k rozvoji agresivních forem rakoviny prostaty. Čím více muži konzumovali zvláště brokolici a květák, tím méně jim hrozilo, že je agresivní typ prostatického nádoru postihne.

Podle doktorky Victorie Kirshové z Toronta obsahuje košťálová zelenina velké množství látek, které chrání buněčnou DNA před poškozením.