Cider má v Británii velkou tradici, vyráběl se již před dvěma tisíci roky z jablek či broskví. Oblíbený je také ve Francii, Irsku a severním Španělsku. Tady se rovněž vyrábějí další alkoholické nápoje s obsahem jablečného moštu.

Vědci teď prokázali, že cider obsahuje řadu zdraví velmi prospěšných antioxidantů a má schopnost držet na uzdě rakovinu, nemoci srdce a mrtvici. Podle Sereny Marksové z Glasgow University mohou mít nové lékařské objevy významné zdravotní důsledky, ovlivní samozřejmě také obchod s tímto pivním speciálem.

Jednotlivé značky se však od sebe v obsahu látek velmi liší. Podle Marksové je to důsledkem použití různých odrůd jablek. Obsah fenolických látek v nich ovlivňuje míra slunečního záření, půdní vlastnosti a také podmínky skladování.

"Předchozí výzkum předpokládal, že zde mohou být jisté vztahy mezi fenolickými látkami a ochranou organizmu před vážnými chorobami. Čím více získáme informací o fenolických látkách v cideru a co se s nimi děje v těle, tím více máme šanci pozitivně ovlivnit obsah fenolických sloučenin v nápoji. Například můžeme pomáhat pěstitelům vybrat vhodné odrůdy moštových jablek, které mají přirozeně vyšší obsah fenolů," dodala Marksová.