Škola zkoumala kulinářské návyky asi 2000 budoucích rodiček a poté sledovala vývoj jejich dětí v průběhu prvních pěti let života. Zjistila, že u dětí žen, které jedly čtyři jablka nebo více těchto plodů týdně, je jen poloviční pravděpodobnost rozvinutí astmatu ve srovnání s potomky matek, jež spotřebovaly méně než jedno jablko týdně.

Vědci také našli souvislost mezi vyšší konzumací ryb v těhotenství a menším výskytem kožních ekzémů u dětí. Opět se zjistilo, že budoucí matky, které snědly jednu rybí porci a více týdně, zajistily svým dětem dvojnásobnou šanci, že je nebudou sužovat alergie kůže, oproti potomkům žen vyhýbajících se rybím produktům.

Jasné vysvětlení, proč jablka a ryby mají blahodárné účinky na zdraví, chybí. O kladném vlivu jablek na funkci plic u dospělých se ovšem také hovoří s tím, že toto ovoce obsahuje hodně antioxidantů, tedy látek bránících vzniku a účinku volných radikálů. Za zdravotně přínosný je desítky let také považován rybí tuk obsahující nenasycené mastné kyseliny Omega-3.

Jednoduchá úprava jídelníčku může vést k ochraně dětí

Souvislost mezi stravováním nastávajících matek a zdravotním stavem dětí není samozřejmě zdaleka jediným kritériem vzhledem k tomu, že ovlivňovat zmíněné nemoci mohou stovky dalších příčin. Podle jednoho z výzkumníků Grahama Devereuxa není ale na škodu s podobnými výsledky přesvědčovat nastávající matky, aby konzumovaly větší množství ovoce.

Victoria Kingová, vedoucí pro výzkum a rozvoj v dobročinném fondu Asthma UK, který výzkum financoval, k tomu dodala, že studie naznačuje, že jednoduchá úprava stravování může vést k ochraně dětí před astmatem. "Výzkum podporuje naše doporučení, aby těhotné ženy jedly zdravou a vyváženou stravu," upozornila.