Hlavní obsah

Zázračné omega-3 mastné kyseliny

Novinky, DaS

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny díky svým příznivým vlastnostem mají tvořit nezbytnou a pravidelnou součást naší stravy. Jejich význam pro organismus je velmi široký. Vedle potenciálního vlivu na duševní vývoj, nervovou soustavu a obranyschopnost organismu, omega-3 dále přispívají k prevenci srdečně-cévních onemocnění a podle některých studií mohou mít příznivý vliv v prevenci Alzheimerovy choroby.

Článek

Vědci objevili omega-3 nenasycené mastné kyseliny, když v sedmdesátých letech studovali potravu grónských Eskymáků. Nedokázali si tehdy vysvětlit, proč Eskymáci podstatně méně trpí určitými chorobami (srdeční onemocnění, diabetes mellitus, revmatická artritida -autoimunitní zánět kloubů) než Evropané, a to i přesto, že jejich strava obsahuje daleko více tuků. Odpověď nalezli právě v omega-3 nenasycených mastných kyselinách.

Hlavním zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin je mateřské mléko, rostlinné oleje (např. řepkový) a maso tučných ryb. V naší běžné stravě se bohužel tučné ryby neobjevují tak často, jak doporučují odborníci - jejich konzumace je u nás dlouhodobě spíše podprůměrná. Evropská unie (Eurodiet 2001)  radí v rámci svých výživových doporučení konzumovat 200 mg omega-3 nenasycených mastných kyselin (DHA a EPA), tedy asi dvě porce tučného rybího masa týdně. Podle průzkumu provedeného na webových stránkách www.nadoma.cz jí v Čechách ryby méně než jednou týdně 44,5 % dospělých a 41 % dětí. Proto bychom měli tyto kyseliny získávat alespoň z potravin, které jsou o ně obohacené.

Kojené děti lépe prospívají

I když umělá výživa pro kojence dosáhla velkého pokroku, ideální výživu malým dětem stále poskytuje mateřské mléko. Představuje přirozený zdroj živin i vody a plně uspokojuje potřeby  kojence. Kojené děti v průměru lépe prospívají a jsou odolnější vůči infekcím, nádorovým onemocněním a alergiím.

Nenasycené mastné kyseliny v mateřském mléce tvoří celých 57 % všech tuků. Tuky jsou zde ale složkou velmi proměnlivou, jejich množství totiž přímo souvisí se stravou matky. Na tuk je bohaté především tzv. "zadní mléko", které dítěti poskytuje značnou část potřebné denní energie. "Zadní mléko" ale dítě saje až ke konci kojení, doba jednotlivých kojení by tedy neměla být ze strany maminky nijak omezována. Další důležité živiny obsažené v mateřském mléce jsou bílkoviny, cukry, vitaminy a minerální látky.

Podle odborníka na výživu Jiřího Bráta omega-3 mastné kyseliny jsou významné již v období těhotenství. Objevují se informace, že děti, jejichž maminky mají ve stravě dostatek omega-3 nenasycených mastných kyselin, se snadněji učí mluvit a mívají větší slovní zásobu. U těchto dětí se také hovoří o větší ostrosti vidění, která souvisí s prostorovou orientací nebo schopností uchopovat předměty. V průběhu těhotenství čerpá plod omega-3 nenasycené mastné kyseliny z placenty, po narození dítěte je nejdůležitějším příjmem právě mateřské mléko. 

Jaké ryby obsahují nejvíce omega-3 nenasycených mastných kyselin

Mezi tučné ryby s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin patří tuňák s obsahem 5 999 mg omega-3 v jedné 100gramové porci, dále makrela (2 777 mg), sleď (2 541 mg), čerstvé sardinky (1 579 mg), losos (309 mg) a platýs (482 mg). Ze sladkovodních pak úhoř (1 035 mg), sumec (877 mg) či pstruh (717 mg).

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny:

**redukují shlukování krevních destiček, zabraňují vzniku krevních sraženin, a tím snižují i riziko rozvoje trombózy;

**působí na roztahování cév, pomáhají snižovat krevní tlak, hladinu cholesterolu a stabilizují srdeční arytmii;

**slouží jako jakýsi izolační materiál obklopující nervová vlákna a jsou také důležitou součástí buněčných membrán;

**chrání mozek před poškozením a ztrátou paměti.

Reklama

Související témata:

Související články

Málo účinní zabijáci tuků

Mezi prostředky na hubnutí se staly hitem takzvané spalovače a pohlcovače tuků. Mohou nám ale skutečně pomoci? Nebo jsou jen dalším způsobem, jak z kapes...

Rybí tuk pomáhá zdraví i kráse

Nenasycené mastné kyseliny omega 3, které jsou obsaženy především v rybím tuku, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění i úmrtí na infarkt, mají...

Výběr článků

Načítám