Hlavní obsah

Život se sociopatem aneb Když se za vším hezkým skrývá manipulace

Novinky, das

Na první pohled velmi okouzlující muž, zároveň i šikovný manipulátor, který dokáže velmi dobře v komunikaci s vámi využívat empatii i výčitky. I tak by šel jednoduše popsat sociopat. Za vším hezkým se často skrývá účelové chování, které má pouze vzbudit falešný pocit důvěry a intimity.

Foto: Profimedia.cz

Sociopat začne i v sexu zcela porušovat všechna nastavená pravidla.

Článek

Zprvu se muž jeví jako dokonalost sama. Je nejen neodolatelně krásný, ale také velmi přátelský a chápající partner, který by se pro druhého rozkrájel.

„Ve skutečnosti už si v tento okamžik vytváří partnerčinu oddanost a závislost na něm. Jestli sociopatovi něco jde, pak hra s city. Velmi dobře umí vzbuzovat soucit, díky čemž se žena cítí zranitelnější, snáze tak podléhá jeho hře,” vysvětluje na svém blogu odbornice na vztahy Jianny Adamová.

Postupem času muž začne po své partnerce vyžadovat naprostou loajálnost, začne ji izolovat od přátel, ale i rodiny, přestane respektovat její práva. A to i v sexu, kde začne zcela porušovat všechna nastavená pravidla i hranice.

Bohužel na všechny tyto vlastnosti žena obvykle přijde až pozdě. Vymanit se z takového vztah, pak není vůbec jednoduché. Skutečné poruchy osobnosti se začnou u sociopata projevovat až v okamžiku vzdoru ženy, případně když ho bude chtít opustit. Najednou přestane hrát svou hru a ukáže se v pravém světle.

Znamení, která mohou pomoci identifikovat sociopata
Postrádá smysl pro povinnost za citovou vazbu k druhému.
Je často obklopen submisivními lidmi, kteří k němu vzhlížejí, a on na nich může parazitovat.
Nebere ohled na bezpečnost ostatních, bez výčitek ublíží druhým.
Zajímá se jen o své pohodlí, o své já, ostatní mu jsou lhostejní.
Často se pohybuje na hranici zákona.
Neplní své finanční závazky.
Není schopen žádných dlouhodobých plánů či cílů, natož nějaké organizovanosti.
Ačkoli neustále tvrdí, jak toho má moc a nestíhá, ve skutečnosti se chronicky nudí a cítí se prázdným.
Často jedná velmi impulzivně a má problémy s monogamií.
Tíhne k závislosti na sexu, pornu či návykových látkách.

Nebezpečné domácí násilí

Domácí násilí si většina lidí spojuje s bitím a fyzickou agresí. Ty jsou však pouze jedním z jeho projevů. Častější bývá právě psychické násilí, ke kterému mají sociopati velmi blízko. Může se z jejich strany jednat o zastrašování, výhrůžky, ponižování a neustálé snižování sebevědomí.

„K dalším projevům domácího násilí patří i sociální izolace. Oběť si nesmí zvát domů návštěvy, telefonovat komu chce, a procházet se bez doprovodu. Bývá vystavena také sexuálnímu nebo ekonomickému teroru. Třeba musí odevzdat všechny peníze. Jde tedy o fyzické, psychické nebo sexuální násilí mezi blízkými osobami. Dochází k němu opakovaně, v soukromí, mimo pozornost veřejnosti. Intenzita incidentů se přitom stupňuje. Oběť tak ztratí schopnost včas je zastavit a vyřešit narušený vztah,” varuje sexuoložka Hanka Fifková.

Psychické ubližování je bohužel mnohdy nebezpečnější než samotné fyzické násilí.  Tváří se diskrétněji. Je proto obtížnější ho poznat, pojmenovat a přestat tolerovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Maličkosti, které nenápadně ničí vztah

Často slýcháme, že k tomu, aby vztah fungoval, jsou zapotřebí dva. Málokdo si ale uvědomuje, že prvopočáteční problémy začínají u jednoho z partnerů. Může to...

Výběr článků

Načítám