Hlavní obsah

Žihadla od včel a vos bolí, jed však i léčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Žihadla od včel a vos bolí a mohou vyvolat i alergickou reakci. Normální smrtelník se proto snaží setkání s bodavým hmyzem vyhnout. Včelaři, kteří dostávají včelích bodnutí nepočítaně, si libují, že si tak léčí tenisové lokty, otoky či revma. A existuje i celý obor - apiterapie, který je na využití včelího jedu k léčení založen.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Bolest v místě bodnutí způsobuje jed, který se žihadlem dostává do těla. Člověka může utěšit vědomí, že jed v žihadle mají jen samičky, takže od samečka bodnutí nebolí. Na rozdíl od vosího zůstává včelí žihadlo zabodnuté v kůži i s jedovým háčkem.

Podle serveru www.doktorka.cz se nejlépe odstraní, když se nehtem, hranou kreditní karty nebo tupou stranou nože přejede mírným tlakem kůže těsně pod háčkem žihadla a to se vytlačí bez porušení jedového váčku u jeho kořene. Chybou je vymačkávat žihadlo pinzetou či je prsty chytat za rozšířený konec - právě to je jedový váček. Když se mačká, dostane se do těla další jed. Bolest a otok se zmírní ledovými obklady, pomáhá i kašička z jedlé sody a vody, která se nanese na postižené místo.

Alergici musejí po bodnutí ihned k lékaři

Od svědění ulevuje koupel z ovesných vloček a lék na alergie. Normální otok od žihadla nepřesahuje dva až pět centimetrů, u alergiků nateče i celá ruka. U nich také hrozí otok dýchacích cest a dušení, proto musejí okamžitě být dopraveni k lékaři.

Zastánci včelí terapie tvrdí, že včelí jed léčí záněty kloubů a pomáhá při roztroušené skleróze, stejně jako při depresích a únavě a zmírňuje nepříjemné pocity žen při menstruaci. Pacienti by neměli tuto léčbu zkoušet sami. Pokud jsou alergičtí na včelí jed, mohli by si způsobit alergický šok, který v krajním případě končí smrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám