Hlavní obsah

Ženská ejakulace - můžete ji zažít i vy?

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejspornějších témat v oblasti sexuality je ženská ejakulace. Některé ženy tvrdí, že ji zažívají na pravidelné bázi, jiné se domnívají, že jde o mýtus.

Foto: Profimedia.cz

Ejakulaci sice ženy mohou zažívat, ale nemusí ji zaznamenat.

Článek

Pohled na ženskou ejakulaci výrazně změnil výzkum z roku 2014, kterého se zúčastnilo sedm žen. V první části výzkumu vědci pomocí ultrazvuku zjistili, zda pozorované ženy mají prázdný močový měchýř.

Následně došlo ke stimulaci žen, během které byly opět pod „drobnohledem” ultrazvuku. Studie následně potvrdila, že vysoké vzrušení způsobilo zaplnění močového měchýře tekutinou. Tento výsledek tedy vyvrátil myšlenku, že ženská ejakulace je pouhým mýtem.

Na druhou stranu neplatí, že ejakulaci zažívají všechny ženy. Podle Mezinárodního institutu pro sexuální zdraví se s ejakulací setkalo 10-50 % žen. Zároveň se mnozí odborníci shodují na tom, že ejakulaci sice ženy mohou zažívat, ale nemusí ji zaznamenat.

Co se děje s ženským tělem při orgasmu

Vztahy a sex

Stejný ejakulát jako u mužů

Za ženskou ejakulaci považujeme moment, kdy během orgasmu či sexuálního vzrušení dojde k uvolnění tekutiny nahromaděné v močovém měchýři. Zároveň je důležité poznamenat, že tato tekutina může mít dvě podoby.

Podle Medical News Today se buď jedná o stříkající tekutinu, která je bezbarvá a vyskytuje se v poměrně velkém množství, nebo o ejakulační tekutinu s charakteristicky mléčným zbarvením.

Provedená analýza ukázala, že ejakulační tekutina obsahuje enzym, který je přítomný i při mužské ejakulaci a napomáhá spermiím k pohybu. Stejně jako u mužů, i ženský ejakulát obsahuje fruktózu. Lékaři se domnívají, že k uvolnění obou složek dojde po stimulaci Skeneho žlázy, která se nachází poblíž bodu G.

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Síla ženského orgasmu a jeho skrytý smysl

Vztahy a sex

Zdravotní přínosy?

Pokud jste čekala, že s ženskou ejakulací souvisí příjemné benefity, pak vás musíme zklamat. Její pozitivní vliv na ženské tělo zatím nebyl prokázán.

Určitě se ale hodí říci, že samotný orgasmus, který s ejakulací úzce souvisí, s sebou nese prokazatelný vliv na lidské zdraví. Především se během orgasmu uvolňují hormony, které snižují bolest a dokážou si hravě poradit s bolestí hlavy nebo menstruačními bolestmi.

Co ženy tají o sexu a muži by to chtěli a někdy i měli vědět

Vztahy a sex

Ihned po vyvrcholení také dojde k uvolnění oxytocinu a prolaktinu, tedy hormonů, které se dokážou postarat o váš poklidný spánek. V neposlední řadě je orgasmus přirozeným antidepresivem a „lékem“ na vysoký krevní tlak.

Reklama

Související témata:

Související články

Top 10 mužských sexuálních fantazií

Každého z nás v životě provázejí nejrůznější sexuální fantazie. Nejčastěji se přitom jedná o záležitosti, které si z nějakého důvodu nemůžeme dopřát, ať už nám...

Sexuální tabu 21. století

Sex je v 21. století věcí, o které se obecně denně mluví v médiích i na sociálních sítích. Přesto vás možná překvapí, že některé známé věci týkající se...

Výběr článků

Načítám