Hlavní obsah

Závislost na lásce může být velmi nebezpečná

Novinky, Eliška Fischerová

Když se řekne závislost na lásce, většina lidí si vybaví návykový hit Addicted to Love od Roberta Palmera. Oxfordští vědci ale nedávno odhalili, že romantická láska je skutečně návyková, a tudíž stejně nebezpečná jako závislost na alkoholu nebo drogách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obzvláště na začátku vztahu pociťujeme, že bez nového partnera nedokážeme strávit ani hodinu, natož den. Po několika měsících ale „separační úzkost“ zmizí a my zvládneme bez partnera i bez motýlků v podbřišku normálně fungovat.

To ale neplatí u lidí, kteří jsou závislí na lásce. Jejich hnacím motorem je právě pocit zamilovanosti, a jakmile se jim nedostává, nejsou ve vztahu šťastní a spokojení.

Zpátky do minulosti

Podle socioložky Deborah J. Cohanové je závislost na lásce úzce spojena s tím, jaké jsme prožili dětství.

„Lidé, kteří trpí závislostí na lásce, často pocházejí z rodin, kde byla dětem odepřena láska a náklonnost, nebo se jim naopak dostávala až přemíra pozornosti. Oba případy totiž zákonitě vedou k tomu, že je dítě zmateno, a následně má vysoké očekávání od svého potenciálního partnera,“ říká Cohanová a dodává, že vysoké nároky se týkají nejen intimního, ale také emocionálního vztahu.

Zároveň je důležité podotknout, že závislost na lásce může trápit také lidi, kteří trpí duševní nemocí. „Většinou závislost vzniká jako reakce na nezpracované trauma nebo nediagnostikovaný problém s chováním,“ vysvětluje Angela R. Robinsonová pro Brides.

Jednostranná láska aneb Jak se vypořádat s neopětovanou zamilovaností

Vztahy a sex

Závislost na lásce není jednoduché odhalit, přesto existuje několik rudých vlajek, které vás na tento problém upozorní.

1. Zamilováváte se příliš rychle

Jeden den potkáte zajímavého muže a následující máte pocit, že s ním chcete strávit zbytek svého života? Rychlé a intenzivní zamilování sice působí vášnivě a romanticky, avšak rozhodně nemusí být pro vztah zdravé.

„Pokud jste závislí na lásce, pak se dokážete nejen rychle zamilovat, ale také rychle odmilovat. Zároveň mylně předpokládáte, že druhý člověk zažívá podobné pocity,“ říká socioložka Cohanová.

Emoční nestálost aneb Když se člověk často zamilovává

Vztahy a sex

2. Ze vztahu do vztahu

Všichni tušíme, že porozchodová fáze je důležitou součástí uzdravení. Lidé závislí na lásce ale nesnesou pocit samoty, a tak skáčou z jednoho vztahu do druhého. „Ihned po rozchodu se silně zamilují do nového partnera, a jakmile zamilovanost vyprchá, vztah opustí,“ tvrdí Robinsonová.

Pokud patříte k lidem, které unavují vztahy bez motýlků v podbřišku, pak pravděpodobně trpíte závislostí na lásce. Je totiž snadné podlehnout koktejlu hormonů, avšak dlouhodobý vztah vyžaduje především práci a energii, kterou do budování vztahu nechcete investovat.

Rozdíly mezi láskou a posedlostí

Vztahy a sex

3. Extrémní výkyvy nálad

Máte pod kontrolou svou náladu? Nebo má nálada pod kontrolou vás? Jakmile bojujete s jakýmkoliv typem závislosti, cítíte ztrátu kontroly nad sebou samým. „Závislost na lásce se vyznačuje extrémně dobrou, a zároveň extrémně špatnou náladou,“ varuje Cohanová.

Toho si můžete všimnout například v momentě, kdy jste zamilovaní. V takovou chvíli vám pravděpodobně nic nezkazí náladu a máte pocit, že si plujete na obláčku spokojenosti. Pokud ale cítíte, že váš partner lásku neopětuje nebo se nechová podle vašich představ, ihned propadnete špatné náladě, případně depresi.

4. Neoprávněná žárlivost

Lidé, kteří jsou závislí na lásce, bojují s majetnickými sklony. „Žárlivost je normální emoce. Problém ale nastává ve chvíli, kdy se promění v majetnické chování,“ upozorňuje Cohanová.

A jak poznáte majetnické chování? Zprvu se snažíte kontrolovat partnerovo chování, následně můžete mít manipulační sklony a tendenci partnera zcela ovládat. Pokuste se tedy nad svou žárlivostí zamyslet, a případně ji ukočírujte.

Phubbing? Velká hrozba současných vztahů

Zdraví

Jak překonat závislost na lásce?

Stejně jako u každé závislosti i v tomto případě platí, že prvním krokem je přiznání problému. Pokud jste si vědoma toho, že závislost na lásce je vaším problémem, pak v každém případě navštivte vyškoleného terapeuta. I když samotná léčba bude dlouhá a náročná, jistě bude stát za to.

„Závislost na lásce se často překrývá s dalšími problémy, jako je trauma, zneužívání, závislost na sexu nebo užívání návykových látek, což léčbu komplikuje,“ říká Cohanová a dodává, že práce terapeuta je stěžejním krokem při léčbě, neboť pouze on dokáže odemknout vaše skryté pocity, obavy a zapomenutá traumata.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám