Hlavní obsah

Zacyklený vztah aneb Když nedokážete opustit partnera, kterého už nemilujete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dlouho víte, že vaše partnerské soužití postrádá vášeň, náboj, a především lásku. Přesto se nedokážete od svého partnera odpoutat, a tak raději žijete v zacykleném vztahu, který vás pomalu, ale jistě ubíjí.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobý vztah není o motýlcích v podbřišku ani bláznivé zamilovanosti.

Článek

Všechny víme, že dlouhodobý vztah není o motýlcích v podbřišku ani bláznivé zamilovanosti. Dlouhodobý vztah staví na hluboké lásce, důvěře, a především myšlence, že se partneři mohou jeden na druhého spolehnout.

Bohužel, mnoho lidí setrvává v nefunkčních vztazích, které postrádají výše uvedené atributy. A pokud už konečně dojde k rozchodu, po pár dnech se partneři k sobě opět vrátí s iluzí, že na vztahu zapracují a dodají mu patřičnou šťávu.

Možná tuto ideu na pár týdnů doopravdy naplní, avšak po několika měsících už je vztah opět vyčpělý a nezdravý. Proč lidé takové vztahy nedokážou jednou provždy opustit? A může se zacyklený vztah dočkat happy endu?

Proč nedokážeme říct „konec“

Důvodů, proč lidé setrvávají v zacyklených vztazích, je nespočet. Podle odbornice na vztahy Tammy Nelsonové můžeme za jednoho z viníků považovat hormony.

„Dopamin, často nazývaný hormon štěstí, se uvolňuje, když děláme aktivity, při kterých se cítíme dobře, například trávíme čas s blízkou osobou nebo máme sex. V dlouhodobém vztahu se ale o pozornost hlásí i oxytocin, tedy hormon mazlení, díky kterému si vytváříme silné pouto k našemu partnerovi,“ tvrdí.

Proč se některé páry opakovaně rozcházejí a dávají dohromady

Vztahy a sex

S rozchodem jde ruku v ruce i ztráta zmiňovaných hormonů. „Tento neurochemický proces v nás vyvolává touhu po bývalém partnerovi, která může vyvrcholit tím, že expartnera kontaktujeme,“ dodává odbornice na vztahy pro Well and Good.

Kromě hormonů hraje v zacykleném vztahu důležitou roli také strach. „Mnoho párů zůstává spolu jenom kvůli tomu, že se bojí samoty. Možná se dokonce rozejdou, zkusí být chvilku sami, ale posléze se k sobě vrátí,“ říká odbornice na vztahy Susan Winterová.

Pokud se vám hlavou honí myšlenky typu: „Co když nenajdu nikoho lepšího?“, pak za vás hovoří právě strach ze samoty.

Jak ze vztahu ven?

Stává se, že lidé směřují svou pozornost k tomu, jak by vztah mohl v budoucnosti vypadat. Přitom nejdůležitější je, aby se zaměřili na to, jaký je vztah teď, v současné chvíli. Jedině tak získají ucelený přehled o tom, jestli má smysl ve vztahu setrvávat.

Pokud také žijete v zacykleném vztahu, pak si k ruce vezměte tzv. vztahový deník. O něm hovoří také expertka na vztahy Tracey Coxová, která doporučuje, abyste si do deníku zapisovala pozitivní i negativní emoce, které prožíváte ve vztahu.

„Pokud dojde k hádce, pak si do deníku zaznamenejte důvod hádky i to, jak jste problém s partnerem vyřešili,“ říká Coxová pro Daily Mail.

Výhody a nevýhody sexu s expartnerem

Styl

Po měsíci vyhodnoťte, zda v deníku převládají pozitivní emoce nad negativními. Pokud usoudíte, že jste v uplynulém měsíci byla víceméně ve vztahu nešťastná, pak je nejvyšší čas, abyste si s partnerem promluvila o rozchodu.

Rozchod... a co dál?

Ukončit vztah s osobou, se kterou jste strávila několik let života, chce odvahu. Pokud jste konečně řekla „sbohem“, pak se připravte na to, že následující měsíce nebudou jednoduché.

„Rozchod je proces. Ať už byl váš vztah dobrý nebo špatný, byl dlouhou dobu středobodem vašeho života. Navíc, lidé nemají rádi změny, a tak vás vzniklá situace může velmi stresovat,“ říká Susan Winterová.

V zásadě nejlepší, co můžete podle odbornice na vztahy udělat, je přerušit kontakt s čerstvě bývalým partnerem. Podle jejího názoru jde o tzv. neurochemický detox, díky kterému dostanete své hormony pod kontrolu.

V případě, že je pro vás rozchod velmi bolestivý, nic nebrání tomu, abyste navštívila psychoterapeutku, která vám pomůže náročné období zvládnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Jasná znamení, že je čas se rozejít

Vybudovat vztah nebývá jednoduché, stejně tak není snadné z něj odejít. Lidé si často racionalizují důvody, proč s někým zůstat, a to i přesto, že už jim vztah...

Výběr článků

Načítám