Hlavní obsah

Vůně prvních lásek si velmi dobře vybavíme i po letech

Novinky, das

První vztah přináší člověku poprvé tělesnou blízkost, která se zcela liší od té rodičovské. Vůně partnera přitom může sehrát jednu z hlavních rolí. Není divu, že se nám tato vůně uloží hluboko v paměti a vybaví se nám vždy v souvislosti s touto láskou.

Foto: Profimedia.cz

První láska v mnohých z nás vyvolává úsměv na rtech.

Článek

„Vnímání čichem má při seznamování velký význam. Lidský mozek má schopnost pamatovat si vůně po velice dlouhou dobu. Ty může vázat k milované osobě, stejně jako k určitému místu,“ říká profesor Libor Červený z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

„Je zajímavé, že v některých rozvětvených rodinách používají všechny generace žen, od náctiletých slečen až po prababičky stejný parfém. Podvědomě to může napomáhat i k výběru podobného typu partnerů," dodává odborník.

Proč je první láska tak ojedinělá

První láska v mnohých z nás vyvolává úsměv na rtech. Zvlášť pokud aktuální vztah nefunguje, automaticky se ohlížíme a rekapitulujeme. Tato láska vychází ve srovnání nejlépe, protože je neopakovatelná. Všechny emoce v ní zažíváme poprvé.

„Překvapivé je, že muži většinou zapomínají na první lásku déle. Je to způsobeno jejich pomalejším hledáním svého já. Mají problém porozumět sobě, natož pak tomu, proč jim první láska nevydržela,“ vysvětluje specialistka na vztahovou problematiku Mgr. Martina Horáková z Leyter.com.

Pokud první láska skončila zklamáním, někteří lidé si obtížněji hledají další vztah.

„Méně sebevědomý muž se může po prvním nepovedeném sexu opakovaně potýkat s obtížemi s erekcí, případně předčasnou ejakulací. Pro dívku může být nešetrné první pomilování značně bolestivé. To bývá jednou z příčin bolestí i v budoucnu. Naštěstí jsou u převážné většiny populace vzpomínky na první sex hezké nebo neutrální, což je předpokladem budoucího plnohodnotného vztahu,“ dodává gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Kolan.

Pokud máte pocit, že jste se nikdy se ztrátou nebo průběhem své první lásky nevyrovnali, zkuste se držet tří pravidel. „Vzpomínejte, ale neidealizujte, nesrovnávejte současného partnera s tím prvním a neváhejte, když se vám naskytne možnost setkat se s první láskou. Schůzka vám napoví, jestli jste nežili v iluzi,“ radí psychoterapeutka Mgr. Jana Březinová.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší tajemství žen

Zajímá vás, po čem ženy touží, co tají a přitom chtějí, aby se muži sami dovtípili? Server WebMD na základě zjištění vědeckých studií o sledování spokojených...

Nejčastější chyby zamilovaných

Asi každý zná ten pocit, když je zamilovaný a prakticky nevnímá svět kolem sebe. Cloumají s vámi emoce, jste šťastní a všechno vám připadá nějak hezčí....

Výběr článků

Načítám