Hlavní obsah

Nejčastější chyby zamilovaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každý zná ten pocit, když je zamilovaný a prakticky nevnímá svět kolem sebe. Cloumají s vámi emoce, jste šťastní a všechno vám připadá nějak hezčí. Zamilovanost bývá jedno z nejkrásnějších období v životě člověka, které je plné krásných pocitů, na druhou stranu také velkých chyb, které mohou mít na začínající vztah negativní vliv.

Foto: Profimedia.cz

Zamilovanost bývá jedno z nejkrásnějších období v životě.

Článek

Při zamilovanosti, jako by mozek přestal vnímat zásadní věci. Často se začnete chovat tak, jak byste se za normálních okolností nechovali. Rozum jde stranou a vítězí euforie, pocity štěstí a spokojenosti, všechno okolo vidíte zkresleně. Proto se ve vztahu často dopouštíte chyb, které pochopíte, až ve chvíli, kdy odezní největší zamilovanost a přijde návrat zpět do reality, jak cituje server mujer.starmedia.com.

Mezi nejčastější chyby patří:

1. Dělit se s ostatními o všechny detaily vztahu. Všichni členové rodiny, přátelé, známí i kolegové netouží znát veškeré intimnosti a podrobnosti vztahu s partnerem. Je jasné, že když je člověk zamilovaný a šťastný, tak má tendenci vykřičet to do celého světa. To, že jste toho plní vy, neznamená, že toho musí být plné i vaše okolí. Jsou věci, které by skutečně měly zůstat jen mezi partnery.

2. Příliš ve vztahu spěchat. Samozřejmě, že v počátcích vztahu, kdy je člověk extrémně šťastný, tak nemyslí na to, že by vztah mohl za chvíli skončit. To by ani nebylo přirozené. Nicméně po měsíci začít přemýšlet nad tím, jak by bylo krásné, kdybyste se k sobě nastěhovali, vzali se a měli dítě, není zrovna rozumné. Můžete tím partnera akorát vyděsit. Takovéto vážné kroky je lepší plánovat až po určité době, během které se dobře poznáte.

3. Žít v domnění, že je partner dokonalý. Řada zamilovaných si myslí, že všechno, co partner řekne nebo udělá, je dokonalé, úžasné a nikdo jiný by to lépe neudělal. Partner například provede nebo řekne něco, co vás zarazí, a vy místo toho, abyste zpozorněli, tak to ledabyle přejdete. Člověk v největší zamilovanosti většinou není schopný vnímat chyby a nedostatky toho druhého. Říká se, že láska je slepá, ale někdy i hluchá a chromá.

4. Jednat bez rozmýšlení. Racionální myšlení může být ve velké zamilovanosti oslabeno. Často pak ztrácíme přehled, co je správné a logické. Jednáte bez rozmyslu a víc než rozumem se řídíte tím, co vám radí srdce, což nemusí být vždy k užitku.

5. Snažit se za každou cenu vyjít partnerovi vstříc a zalíbit se i za cenu přetvářky. Není dobré například v diskusi nebo hádce pokaždé ustoupit tomu druhému jen, abychom si ho nerozházeli a nenarušili tím vztah. Dělat ústupky i v případě, že vám to není příjemné, je naprostý nesmysl. Vždy je třeba najít kompromis, který bude vyhovovat ideálně oběma.

6. Upnout se pouze na partnera a podřizovat vše tomu, aby byl šťastný a spokojený. To znamená trávit veškerý volný čas jen a pouze se svou drahou polovičkou, omezit styk s přáteli a rodinou nebo dokonce se méně věnovat svým koníčkům. Omezovat se jen proto, že máte nový vztah, je nesmysl. Partneři by si měli uvědomit, že čas strávený odděleně a s jinými lidmi může vztah jen posílit, protože si poté budou společně strávených chvilek vážit víc.

7. Nepřiměřeně žárlit. Vybudovat si důvěru ve vztahu nejde ze dne na den. A určitě tomu nepomůže, když jeden nebo oba partneři nepřiměřeně a třeba i zbytečně žárlí. Říká se, že kdo žárlí, ten miluje, ale všeho s mírou. Přehnaná žárlivost může naopak vést ke zbytečně nejistotě, strachu a dalším problémům, které vztahu jen ubližují.

8. Chovat se k partnerovi jako k dítěti. To, že se o partnera staráte, vaříte mu, perete, žehlíte, není nic špatného. Je však nutné dát si pozor na to, aby to nepřerostlo únosnou míru, kdy začnete partnerovi chystat oblečení, které si má vzít druhý den na sebe nebo kontrolovat, jestli na sobě nemá špinavé tričko.

9. Opakovat stále stejné chyby. Máte nový vztah a po chvíli začnete dělat naprosto stejné chyby jako v předchozím vztahu, i když jste se zařekli, že k tomu nedojde. Když víte, co děláte špatně a co to může v partnerství způsobit, zkuste se toho za každou cenu vyvarovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Láska jako vášeň a tajemství zároveň

V jisté situaci milým pokynem Nepřestávej, miláčku nazvala Markéta Mališová soubor povídek inspirovaných mnoha podobami lásky, respektive vztahem mezi ženou...

Největší tajemství žen

Zajímá vás, po čem ženy touží, co tají a přitom chtějí, aby se muži sami dovtípili? Server WebMD na základě zjištění vědeckých studií o sledování spokojených...

Výběr článků

Načítám