Hlavní obsah

Tajemná moc polibků

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polibky letmé, vlažné, vášnivé, ty všechny ke vztahu dvou lidí patří. Pomáhají vyjádřit, co k druhému cítíme. Mají ale i celou řadu dalších výhod.

Foto: Profimedia.cz

Partneři by se měli políbit minimálně jednou denně.

Článek

1. Posilují svaly

Možná vás to překvapí, ale při polibku se zapojuje téměř 150 svalů. Můžeme tedy říci, že líbání je také trochu posilování a zdá se, že jedno z nejpříjemnějších. Nejdůležitější líbací sval se jmenuje orbituralis oris a nachází se v okolí rtů. Díky tomuto svalu můžeme rty vytvarovat k polibku.

2. Posilují imunitu

Během pouhých 10 sekund líbání si mohou partneři vyměnit až 80 miliónů bakterií, což pomáhá posilovat naši imunitu. Studie provedená v roce 2010 dokonce naznačila, že pravidelné líbání partnerů může pomoci v ochraně jejich potomka ještě v děloze před nebezpečnými cytomegaloviry. Ty mohou způsobovat různé vrozené vady, například kojeneckou slepotu.

3. Podporují mozkovou činnost

Při líbání dochází k řadě neurochemických reakcí. Například se uvolňují neuropřenašeče jako dopamin, který způsobuje, že máme příjemné pocity. Také se do krevního oběhu vyplavuje oxytocin, takzvaný hormon lásky, který upevňuje vztahy, a testosteron, který zvyšuje sexuální apetit.

Při polibku se uvolňuje i serotonin, jehož nedostatek vyvolává změny nálad, depresi či poruchy spánku a podrážděnost. Aktivuje se hipokampus, tedy část mozku, která hraje roli při krátkodobém uchovávání informací. Takže líbáním si zlepšujeme i paměť.

4. Pomáhají vybrat partnera

Oblast rtů a jazyka je bohatá na nervová zakončení, tudíž je velmi citlivou erotogenní zónou. Polibek tak zejména ženám pomáhá zjistit, zda je partner ten pravý. Proto mnoho žen, jakmile zjistí, že partner špatně líbá, vztah okamžitě ukončí, a to i přesto, že se jim jinak moc líbí.

„U mužů je to jinak. Ti, kteří nejsou spokojeni s polibkem, ale žena se jim líbí, ve vztahu pokračují,” vysvětluje neurolog Martin Jan Stránský.

5. Upevňují dlouhodobé vztahy

Podle profesora psychologie Robina Dunbara z Oxfordské univerzity ve Velké Británii navíc líbání svědčí i dlouhodobým vztahům, jelikož u lidí posiluje pocit, že je dvojice více emocionálně propojena.

„Možná je to i důvod, proč se lidé po více letech rozcházejí. Mnohé průzkumy totiž ukazují, že velké množství manželů se vůbec nelíbá, anebo zcela minimálně. Jakmile dvě osoby vztah legalizují, líbání prý mezi nimi ustane. Mnohé páry si přitom za celý týden nedají ani pusu na rty,” vysvětluje pro BBC Dunbar.

Podle sexuoložky Gabrielle Morrisseyové by se měli partneři políbit minimálně jednou denně. Ale čím častěji, tím lépe.

6. Probouzejí smysly

Při líbání nezapojujeme jen hmat, ale i čich a chuť. Souhra všech tří smyslů probudí v mozku děje, jejichž výsledkem je informace, zda toho druhého chceme, nebo ne. Do někoho, jehož dotek rtů nám nic neříká, kdo nám „nechutná“ a nevoní, se zamilujeme jen těžko.

7. Pomáhají proti bolesti

Polibky dle lékařů působí i jako silné analgetikum. Trpí-li někdo bolestí, pak neexistuje zdravější tišící prostředek než právě vášnivý polibek. A je jedno, o jakou bolest se zrovna jedná.

8. Prevence kardiovaskulárních onemocnění

Při líbání se také zrychluje činnost srdce a tím i krevní oběh, lze ho tak vnímat jako velmi pozitivní nástroj v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Co jste možná nevěděli
V Guinnessově knize rekordů je zapsán nejdelší polibek na světě. Držitelé tohoto ocenění pocházejí z Thajska a jejich polibek trval 58 hodin, 35 minut a 58 vteřin.
Ne všichni se líbají ústy. Eskymáci, obyvatelé Polynésie a Malajsie si místo polibků třou nosy o sebe. Někteří lidé také věří, že polibkem je možné ukrást duši, proto se nelíbají vůbec.
Za líbání do vězení - dejte si pozor, kde se se svým partnerem líbáte. V některých arabských zemích vám může za líbání na veřejnosti hrozit dokonce kriminál, minimálně pak pohoršené pohledy. Vyplatí se proto zjistit si dopředu místní zvyky.
Polibky ve zvířecí říši - nelíbají se jenom lidé, polibky jsou zaznamenané i u šimpanzů, dokonce i u veverek.
Vpravo hleď - podle průzkumů dvě třetiny lidí naklánějí při líbání hlavu doprava. Je to přirozený a instinktivní pohyb.

Jak připravit rty k polibku

Sílu polibku dokážou ovlivnit i samotné rty. Pokud budou popraskané a suché, prožitek nemusí být takový, jaký očekáváme. Pečovat o rty se tak skutečně vyplácí.

Jak by taková péče měla vypadat? Vždy je zapotřebí nejprve ze rtů odstranit všechny šupinky a odumřelé buňky, nejlépe pomocí speciálního peelingu či jemného kartáčku na zuby. Krouživými pohyby prstů či kartáčkem navíc rty dokonale prokrvíte, přičemž rty budou působit plnějším dojmem.

Na takto ošetřené rty pak ihned naneste balzám na rty, který se většinou během chvilky velmi dobře vstřebá. Pokud vás trápí velmi suché rty, použijte balzám i před usnutím. Při výběru balzámu přitom dbejte na jeho složení. Ideální je vsadit na přírodní ingredience s hydratačními složkami.

Foto: archív firem

Péče o rty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám