Hlavní obsah

Symbolem mužnosti je stále masožravost

Symbolem mužnosti pro většinu západní společnosti je stále maso. Zvláště tradiční hodnoty zastávající část společnosti věří, že právě konzumace masa je typicky „chlapskou“ záležitostí. Svou lásku k masu pak obvykle nejvíce vyzdvihují ti, jež si svou mužností nejsou jisti.

Foto: Profimedia.cz

Konzumace masa je symbolem nadřazenosti mužů a je spojována s mužností, sílou a plodností.

Článek

Maso totiž mužnost nijak neovlivňuje. Vše se opírá pouze o stereotypní představu, která je společností podporována a přijímána jako fakt. Ale masožrouti mohou být vnitřně mnohem zženštilejší než vegetariáni či vegani.

„Konzumace masa je symbolem nadřazenosti mužů a je spojována s mužností, sílou a plodností,“ tvrdí profesor Hank Rothgerber z Bellarmine University v Kentucky. On sám dlouho sledoval vztah konzumace masa na vnímání mužnosti společností.

Muži vyjadřující velmi vstřícné postoje ke konzumaci masa a vnímající ji jako projev mužnosti také popírají utrpení zvířat na jatkách. Věří, že jsou zvířata určena ke konzumaci a jsou níže v potravním řetězci, jejich údělem je, že je má člověk sníst. Často také zmiňují nábožensky orientované zdůvodnění a velmi lpí na zdravotních výhodách konzumace masa.

Ve skutečnosti častá konzumace masa způsobuje vážná onemocnění včetně rakoviny. Lidé konzumující hodně červeného masa jsou několikanásobně víc ohroženi rakovinou tlustého střeva než ti, jež se masu vyhýbají a konzumují jej jen zřídka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám