Hlavní obsah

Šťastní muži jsou pro ženy méně atraktivní

Tichý a dumavý, takový typ mužů ženy přitahuje nejvíce, zjistili vědci. Muže vykazující známky toho, že jsou šťastní, shledávají dámy výrazně méně atraktivními.

Foto: Profimedia.cz

Široký úsměv vám podle vědců nejspíš při oslovení dívky nepomůže...

Článek

Více než 1000 dospělých lidí se zúčastnilo studie odborníků z University of British Columbia. Ti jim rozdali snímky opačného pohlaví a požádali je, aby zhodnotili jeho sexuální přitažlivost. Fotografie zahrnovaly univerzální vyjádření štěstí (široký úsměv), pýchy (zvednutá hlava, nadutý hrudník) a studu (skloněná hlava, odvrácené oči).

Ukázalo se, že usměvaví muži přitahují opačné pohlaví nejen méně než přemýšliví melancholici, ale také mnohem méně než chvástavé typy. Namísto příjemné usměvavé tváře preferují ženy muže, kteří vypadají buď hrdě a silně, nebo stydlivě či rozmrzele.

Naopak pánové dávají přednost milým usměvavým dívkám před těmi, které se tváří hrdě a sebevědomě.

Obecně muži shledávali ženy častěji atraktivními než ženy muže.

Studie pomáhá vysvětlit atraktivitu špatných hochů

Studie o rozdílech mezi pohlavími ve vnímání atraktivity úsměvu pomáhá vysvětlit kulturní genderové stereotypy, například to, proč se říká, že ženy lákají 'špatní hoši'. Je to také první studie, která zjišťuje, jak je atraktivní vykazovat hrdost či stud.

"I když je šťastná tvář považována za zásadní pro vytváření přátelských sociálních interakcí, včetně sexuálních, jen několik studií zkoumalo, zda je úsměv ve skutečnosti atraktivní," řekla vedoucí výzkumu profesorka Jessica Tracyová. "Tato studie zjistila, že muži a ženy reagují na úsměv velmi odlišně."

Podle spoluautora studie Aleca Bealla je ale nutné brát v úvahu, že vědci zjišťovali jen první dojem. "Neptali jsme se účastníků na to, jestli si myslí, že žena či muž na fotce by byli dobrými partnerkami či manželi, zajímaly nás jejich odpovědi na sexuální přitažlivost," vysvětlil.

Na vnímání emocí má vliv evoluce

Podle autorů studie to, co lidé shledávají atraktivním, formovaly po staletí evoluční a kulturní síly. Evoluční teorie například tvrdí, že jsou ženy přitahovány k pyšným mužům, protože to naznačuje, že mají dobré postavení, působnost a schopnost zajistit partnerku a potomky.

Vědci si myslí, že je stále zapotřebí pracovat na pochopení různých reakcí na úsměv a štěstí, a naznačují, že fenomén lze nejspíš také chápat v souladu s principy evoluční psychologie.

Například výzkumy v minulosti spojovaly úsměv s nedostatkem dominance, což je v souladu s tradičním genderovým rozdělením na "poslušnou a ohroženou" ženu a "silného a tichého" muže, myslí si vědci.

"Výsledky odrážejí některé velmi tradiční genderové normy a kulturní hodnoty, které mnozí považují za staromódní a nejspíš doufali, že jsme se už posunuli dál," shrnula Tracyová.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč si ženy častěji vybírají vyšší muže

Podle čeho si vybíráte partnera? Je pro vás v první řadě důležitý vzhled, nebo spíše hodnotíte "duchovní" stránku? Ať je to tak či tak, každý má svá vlastní...

Výběr článků

Načítám