Hlavní obsah

Proč si ženy častěji vybírají vyšší muže

Novinky, bok

Podle čeho si vybíráte partnera? Je pro vás v první řadě důležitý vzhled, nebo spíše hodnotíte "duchovní" stránku? Ať je to tak či tak, každý má svá vlastní specifika. U některých žen je rozhodujícím aspektem také výška potenciálního partnera. A to ze zcela praktických důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Výška byla důležitá u našich předků, a je i u dnešních mužů. Čím vyšší, tím větší výhoda v boji i úspěch u žen.

Článek

Je-li muž vyšší než jeho partnerka, má to prý jisté výhody. Nejen, že se ženy vedle "čahouna" cítí více v bezpečí než v náručí nějakého "prcka či střízlíka", má to z evolučního hlediska i praktické výhody. Jak uvádějí nejen samotné ženy, ale i někteří odborníci, přijde-li na nějakou hádku či potyčku, jsou vyšší muži v mnohem větší výhodě.

"Podíváme-li se na věc z hlediska perspektivy sexuálního výběru, preferují ženy silnější a "bojovnější" muže, kteří dokáží je a případně i jejich děti ochránit před ostatními. Platilo to už u našich předků, a domníváme se, že to platí stále i dnes," uvedl odborník David Carrier.

Výška jako důležitá součást obrany

Již z dřívějšího chování mužů lze vyčíst, že úder vyššího muže shora nižšímu oponentovi způsobil mnohem větší újmu, než když byli stejné výšky. I při výběru partnerky tak měl muž větší výhodu.

Všechny tyto aspekty chování našich předků podle zjištění hrají důležitou roli i v dnešní moderní době.

Pomineme-li všechny tyto historické aspekty, nabízí se ještě jedno vysvětlení. Někteří vědci tvrdí, že výška muže souvisí s jeho genovou vybaveností. Čím je muž vyšší, tím víc žena vnímá jeho genovou vybavenost pro svůj život jako výhodnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám