Hlavní obsah

Stále starší maminky

Novinky, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud dnes někdo z pamětníků zavítá na porodní sál, jistě mu neujdou změny, k nimž tam za posledních deset let došlo.

Foto: Stanislav Prečan

Rožnov pod Radhoštěm

Článek

Není to jenom občasná přítomnost šťastného otce u porodu a stále se zdokonalující přístroje. Je to i jedna nenápadná, ale o to více zajímavá změna. Nastávající maminky jsou všechny o něco starší. Zatímco v roce 1991 byl u nás průměrný věk rodičky 24,73 roku, v roce 2001 to bylo už 27,56 roku. To je skoro tříletý rozdíl.

Těhotenství ve vyšším věku s sebou nese určité sociální výhody. Výzkumy potvrzují, že děti starších rodičů mají lepší prospěch. Nesou si do života určité znaky stability, moudrosti a rozvážnosti vztahu svých rodičů.

Většina otců i matek je i v lepším ekonomickém postavení než za mlada. Vedle výhod však s sebou těhotenství ve vyšším věku přináší i nevýhody. Hlavně handicapy biologické. Bývá to zejména pokles plodnosti. U žen ho můžeme pozorovat už od třicátého roku věku. U mužů pak určitě po čtyřicítce.

Lze ho doložit i na statistikách. Žena věkové skupiny 19-26 let má asi 50procentní pravděpodobnost otěhotnění při pohlavním styku v nejplodnějším dni menstruačního cyklu. Ve věkové skupině 27-34 let klesá tato šance na 40 procent. A u žen 35-39letých je už menší než 30 procent.

V poslední době často slýcháme názor, že pokles plodnosti ve vyšším věku není nic tragického. Specialisté dnes přece dokážou oplodnit vajíčko ve zkumavce. Jenže i tyto metody se stávají méně úspěšnými s přibývajícím věkem budoucí maminky. Ženy po čtyřicítce však mohou svou šanci otěhotnět podstatně zvýšit. A sice tak, že lékaři oplodní "ve zkumavce" vajíčka mladší ženy místo těch jejich.

Ovšem těhotenství z darovaného vejce může u některých párů narážet na různé morální a etické problémy. Vědci proto zkoušejí vajíčka zmrazit a uskladnit. To jim totiž nabízí šanci odebrat je mladé ženě a použít kdykoli později, když se to pro ni ukáže jako příhodné nebo dokonce nutné.

Biologickým handicapem těhotenství v pokročilém věku jsou i vyšší rizika vrozených vývojových vad a porodnických komplikací. Například ve čtyřiceti je riziko početí dítěte s takzvaným Downovým syndromem, lidově zvaným mongolismus, 1:84. Ve srovnání s tím nabízí těhotenství ve 20 letech daleko příznivější poměr 1:1465.

To ale není zdaleka vše. Pokud žena otěhotní po 35. roku věku, vzrůstá u ní riziko mimoděložního těhotenství, vysokého krevního tlaku spojeného s dalšími komplikacemi, případně těhotenského diabetu. Třeba zrovna tato porucha se u žen ve věku 35-40 let vyskytuje 2,6krát častěji než u žen mladších 35 let. A od čtyřiceti nahoru se riziko dál zvyšuje.

Po 35. roce věku vzrůstá rovněž pravděpodobnost operace, kterou si vyžádají nejrůznější komplikace porodu. Zvyšuje se i možnost, že se ženě narodí mrtvé dítě.

Nedávno jsme měli možnost seznámit se s velice zodpovědnou studií, která tvrdí, že tisíce zaměstnaných žen ztrácejí odkládáním těhotenství šanci mít rodinu. Tyto ženy si pak stěžují, že je nikdo nevaroval.

Mnoho z nich neví, že s postupujícím věkem klesá jejich plodnost. A jsou mezi nimi i ženy vysoce vzdělané. Snad by je o tom mohli poučit už ve škole, současně s poučením o antikoncepci.

Vzhledem k těhotenským rizikům by hlavně starší ženy měly dbát na zvýšenou prevenci ještě před otěhotněním. Tedy přestat kouřit, pravidelně cvičit, omezit alkohol a dbát na pestrou stravu bohatou na vitamíny. Měly by také vědět, že jejich těhotenství vyžaduje zvýšenou prenatální péči a to, aby poctivě absolvovaly všechna doporučená preventivní vyšetření.

Reklama

Související témata:

Související články

Vášně kolem dysfunkcí

Nedávno jsme si v různých novinách mohli přečíst poučení o tom, že sexuální dysfunkce žen vlastně neexistuje. Všechno si to vymyslely ziskuchtivé farmaceutické...

Nová tabletka umožní sex kdykoliv do 24 hodin

Dosažení erekce kdykoliv během 24 hodin umožní mužům s erektilní dysfunkcí lék Cialis. Britská pobočka americké firmy Eli Lilly ho právě uvedla na trh. "Dovolí...

Ženy nejvíc vzrušuje romantika

Dokonale fungující recept na ženský orgasmus by byl jistě bestsellerem. Ale takový zatím není k mání. I když podle mnoha ženských časopisů stačí pár prima...

Výběr článků

Načítám