Hlavní obsah

Ženy nejvíc vzrušuje romantika

Novinky, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonale fungující recept na ženský orgasmus by byl jistě bestsellerem. Ale takový zatím není k mání. I když podle mnoha ženských časopisů stačí pár prima fint. Statistiky však výmluvně svědčí o tom, jak zavádějící je zjednodušování. Tři čtvrtiny žen dosahují orgasmu jen v polovině styků. A celá třetina dam i dívek je nespokojená se svým sexuálním životem.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Ten, koho nezajímají iluze, ale fakta, rychle zjistí, že nestačí znát pouze techniku pohlavního styku a pár mazaných fíglů. U žen hrají rozhodující roli jejich pocity a nálady. Ale nejen to. Když bude dvacet žen popisovat svůj orgasmus, je skoro jisté, že každá z nich ho vylíčí jinak. Potvrdil to výzkum americké sexuoložky Shere Hiteové ze sedmdesátých let. U jedné a té samé ženy navíc mívá jiný průběh i v různých dnech a v různých situacích.

Není náhodou, že jim odborníci doporučují, aby mužům dávaly jasně najevo, co jim je příjemné, případně je přímo navigovaly. Spousta žen se totiž naivně domnívá, že muži musí instinktivně vědět, jak na to.

Starší muži jsou lepší milovníci

Mladá žena, kterou při opalování na pasece zneužil starší muž, si oblékla kalhotky a řekla: "Teď půjdu za tatínkem a řeknu mu, že mě neznámý chlap třikrát za sebou zneužil." "Jak to, třikrát, snad jednou," bránil se muž. "A vy někam spěcháte?" usmálo se děvče.

Britská psycholožka Lorraine Bouleová z univerzity z Sheffieldu tvrdí, že starší muži jsou lepší milovníci právě proto, že nespěchají tak jako mladíci. Déle jim trvá, než dospějí k orgasmu, což ženám vyhovuje. A také často víc chápou jejich potřeby. Bouleová to tvrdila na loňské konferenci psychologů v Londýně na základě svého výzkumu mezi 185 ženatými.

Citlivá místa

Sexuologové se shodují na tom, že ženy mají rády muže s pomalou rukou, který na jejich erotogenní zóny neútočí přímo, ale vzrušuje je tím, jak se k nim pozvolna blíží laskáním méně citlivých míst.

Velice účinnou taktikou je podle nich také to, když muž mění intenzitu jejich dráždění a když ženu v jakýchsi vlnách několikrát přivede blízko orgasmu, a teprve pak jí dopřeje, aby si ho bouřlivě vychutnala.

Pokaždé trochu jinak

"Ženy chtějí, aby sex byl pokaždé trochu jiný," říká americký odborník John Gray ve své knize Mars a Venuše v ložnici (Práh - Knižní klub). Podle jeho zkušeností miluje většina z nich změnu a překvapení. Připadá jim vzrušující, když nevědí, co bude následovat. A i v manželství obvykle vítají většinu příjemných novinek nebo aspoň variaci na už osvědčené "téma".

Ale ještě důležitější pro ně podle Graye je, když mohou dávat volný průchod svým emocím. Když jim partner svými citlivými reakcemi umožní, aby se nechaly unášet proudem okamžitých pocitů a svou přirozeností. Pokud se navíc mohou projevit zcela bez zábran, dává jim to šanci prožít své vrcholy opravdu naplno.

Muži potřebují místo, ženy důvod

Říká se, že zatímco muži potřebují k sexu pouze vhodnou příležitost a místo, musí mít ženy k něčemu podobnému důvod. Znamená to pro ně, že odhalí svou nahotu. A to je delikátní okamžik. Není divu, že to bez dostatečně silných emocí zvládají s obtížemi.

Roli ale hraje ještě jedna věc. Žena se potřebuje uvolnit, aby přestala myslet na potřeby druhých nebo na své zábrany. Klíčem k tomu však nejsou žádné rafinované techniky ve stylu Kámasútry, ale zdánlivě obyčejné věci: pocit důvěry, pochopení, obdivu. Proto je prý pro ženu tak podstatné hezky si s mužem popovídat a ujistit se o svých pocitech. I když to ujištění může být sebeklamem.

Na začátku vztahu neprožívá žena s mužem vášnivé noci jen proto, že jí všechno připadá nové a vzrušující nebo že jí v mozku explodovaly fenyletylaminy a celá ta chemie lásky. Ale také proto, že si často představuje, jak jí muž rozumí a oceňuje ji.

Romantika jako afrodiziakum

"Můžete si vzít, co chcete," řekla pohledná černovláska vyzývavě mladíkovi, který jí v poušti opravil auto, a sundala si kalhotky. "Tak jo," souhlasil mladý muž a s chutí se pustil do štrúdlu, který měla položený na zadním sedadle vozu.

Zdá se, že přibývá i žen, kterým připadá jako nejerotičtější pomůcka sportovní automobil Porsche Carrera 911. Ale je určitě mnohem víc mužů, kteří na večeři při svíčkách pomyslí teprve ve chvíli, když v domě nejde elektřina.

Podle amerického psychologa Johna Graye je však pro ženy nejpřitažlivější ten muž, který jim dokáže stejně tak naslouchat a chápat je, jako s nimi prožívat romantické situace. Podle něj má romantika na ženy přímo magický účinek. Je pro ně nejmocnějším afrodiziakem a životní potřebou. Bez ní se i sex smrskne na nudný, a navíc chabý atletický výkon.

Vykraďte romány

Když se ovšem řekne romantika, představí si většina mužů pugét řezaných květin, pozvání na večeři při svíčkách nebo pěnu ve vaně.

Psycholog John Gray je rafinovanější. Vysvětluje, kolik zdánlivě nenápadné romantiky může být v tom, když muž nanosí kvůli ženě ke krbu dřevo a zapálí v něm oheň. Když si nechá od ní předvést její spodní prádlo jako na módní přehlídce. Nebo když se s ní vydá nakoupit oblečení do značkové prodejny.

Ten, komu podobné situace připadají příliš banální, se může inspirovat něčím působivějším. Stačí prý zalistovat v románech pro ženy. V nich určitě nenarazí na cynický příběh muže, kterému utekla žena s nejlepším přítelem, a on to komentoval: "Sakra, docela se mi po něm stýská."

Reklama

Související témata:

Související články

Vášně kolem dysfunkcí

Nedávno jsme si v různých novinách mohli přečíst poučení o tom, že sexuální dysfunkce žen vlastně neexistuje. Všechno si to vymyslely ziskuchtivé farmaceutické...

Nová tabletka umožní sex kdykoliv do 24 hodin

Dosažení erekce kdykoliv během 24 hodin umožní mužům s erektilní dysfunkcí lék Cialis. Britská pobočka americké firmy Eli Lilly ho právě uvedla na trh. "Dovolí...

Výběr článků

Načítám