Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Jak znovu probudit sexuální vášně

Právo, Hanka Fifková

Jak osvěžit zaběhnutý sex? Přesně tohle chtěl vědět jeden zhruba čtyřicetiletý klient, který mě navštívil v mé ordinaci. Vyprávěl mi, že jsou spolu s manželkou bezmála dvacet let. Milují se několikrát do měsíce, oběma se pořád ještě chce, a když se spolu sejdou v posteli, netrápí je žádný problém v podobě nedostatečného ztopoření penisu nebo chybějícího orgasmu.

Foto: Profimedia.cz

Vycházet spolu po dvaceti letech i po sexuální stránce není žádná samozřejmost.

Článek

„Vím, že bych si toho měl spíš vážit, ale mě to trochu nudí,“ přiznal se. „Za ta léta oba dobře víme, kam a jak sáhnout nebo co a kdy udělat. Ale už se neumíme ničím překvapit. Každou minutu našeho milování vím, co bude dál, a moje žena taky.“

Pomyslela jsem si, že se trochu rouhá. Kdyby měl možnost strávit jako neviditelný host pár hodin v mé pracovně, slyšel by, jaké starosti řeší v sexu jiní lidé. Možná by si uvědomil, že vůbec není samozřejmé to, co se jemu i jeho ženě povedlo. Žít spolu dvacet let ve spokojeném vztahu, to je moc dobrý výkon, zvlášť v době, kdy se téměř každé druhé manželství rozvádí. A být po té době spokojený i sexuálně, to je cokoli jiného, jen ne samozřejmost. Co by jiní lidé dali za takhle dobře namazaný stroj.

Inspiraci pro oživení sexu můžeme hledat i ve vlastních erotických fantaziích. Pokud je dokážeme vzájemně sdílet.

Pokud se však partneři shodnou na tom, že by si chtěli sex zpestřit, vynalézavosti se meze nekladou. Je možné se inspirovat kdekoli a čímkoli. Má to jediné ALE. Nevyplácí se nutit do něčeho, co je nám nepříjemné nebo co se nám hnusí. Sebelépe míněná snaha vyjít partnerovi vstříc v jeho neobvyklém požadavku se většinou vrátí zpátky jako bumerang a přinese komplikace.

Inspiraci lze hledat i ve vlastních erotických fantaziích, pokud je dvojice dokáže sdílet. Je jasné, že nikdo nevystačí s jedním sexuálním objektem na celý život. Přinejmenším ve svých fantaziích ne. Sex se tak dá oživit například prvky exhibicionismu, voyeurství či partnerského sadomasochismu. Je možné zkusit si vzájemně rozšířit erotickou slovní zásobu, dokoupit prádlo nebo konečně vyrazit do sexshopu. O tom, že ve vašich fantaziích zaujímá místo vaší ženy třeba holka odvedle, je samozřejmě lepší pomlčet

Nabourání obvyklých stereotypů

Někdy nám bývá příjemné to, když nabouráme obvyklé stereotypy. Tedy sex jindy než večer a jinde než v posteli. Na druhou stranu není nutné si koledovat o to, že si vykloubíme některý z kloubů při zkoušení nové sexuální polohy na kuchyňské lince. I dobře míněná snaha o romantiku na pláži nebo na louce může mít své negativní důsledky, jak jistě mnozí vědí. Ale o to radši se partneři budou vracet do své staré dobré postele.

Velmi opatrně je dobré přistupovat k návrhům na oživení „nudného“ domácího sexu tím, že se zapojíme do skupinových hrátek. Vidět svého partnera nebo svou partnerku v náručí někoho jiného může být celkem peprná erotická představa. Realita ale snadno sklouzne k něčemu velmi odlišnému a často i nepříjemnému. Některé dvojice se z účasti na skupinovém sexu nikdy nevzpamatují.

Na jednu věc, která spolehlivě probudí ospalé sexuální vášně, lidé zapomínají. Místo nákupů vibrátorů a louskání kámasútry totiž často stačí říct: „Pořád jsi moc pěkná.“ Nebo: „Pořád se mi to s tebou moc líbí.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám