Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Tisíc a jeden důvod, proč máme sex

Právo, Hanka Fifková

Tři různí klienti, tři různé osudy, tři různé příběhy. Přesto mají něco společného. Monika, 31 let. Před třemi lety se vdala za úspěšného manažera, který každou chvíli létá po světě a je neustále obklopen lidmi. Monika, průměrně hezká a nadprůměrně inteligentní, povoláním učitelka na základní škole, o něm říká, že jí spadl z nebe.

Foto: Profimedia.cz

Nesrovnatelně vícekrát míváme sex z jiných důvodů než reprodukčních. Ilustrační foto

Článek

Doteď prý nechápe, jak je možné, že si vybral zrovna ji. Vždyť má kolem sebe každý den tolik pěkných holek, navíc prý mladších a hezčích. Vždycky je ráda, když ho má jen pro sebe. Pokud je manžel celý týden doma, mívají sex obvykle každý den. Iniciativa vychází ve většině případů od ní. Když se milují, má pocit, že jí ho nikdo nemůže vzít. Je šťastná, že ho stále vzrušuje. Ona sama zpravidla orgasmus nemá, ale stačí jí, když je spokojený partner.

David, 39 let - novinář, který si už před mnoha lety uvědomil, že je gay a nijak se s tím netají. Posledního partnera však měl před osmi lety. Rozešel se s ním poté, co mu přišel na nevěru. Od té doby nemůže najít nikoho, kdo by ho zaujal a komu by mohl důvěřovat. Když je v práci, nemyslí na to, že na něj doma nikdo nečeká. Horší je to večer nebo o víkendu.

Jeho známí jsou skoro všichni zadaní a jemu bývá smutno. Když už mu to připadá neúnosné, zajde do baru nebo napíše na seznamku. Je atraktivní, a tak nemá problém sehnat milence na jednu noc. Zvykl si je brát k sobě domů. Nepřijde si tam tolik sám. Je rád, když zůstanou alespoň na noc nebo na snídani.

Helena, 26 let - před rokem poznala staršího bohatého ženatého muže. Mohl na ní oči nechat. Nejdřív se s ním vyspala jen tak. Zjistila, že ji moc nepřitahuje, ale vzal ji na výbornou večeři do rybí restaurace. No co, řekla si, proč toho nevyužít. Po roce má doma několik párů luxusních bot, pět kabelek a za sebou jednu all inclusive dovolenou v Karibiku. Stále ji nepřitahuje, ale vždyť o nic nejde.

Zástupné funkce sexu

Pokud používáte určitý typ chování v situacích, které většina lidí řeší obvykle jinak, máte pro to pravděpodobně nějaký dobrý důvod. Použít správné řešení možná neumíte, nechcete nebo nemůžete. Případně vám postup, který jste zvolili, přináší nějaké výhody. A právě o tom jsou všechny tři příběhy, tedy o zástupných funkcích sexu.

Smyslem sexuálního chování je především naše reprodukce. Kvůli ní se ale milujeme jen několikrát za život. Nesrovnatelně vícekrát míváme sex z jiných důvodů. Jen těžko bychom dnes označili jako zástupné milování z lásky. Nebo z vášně a touhy. Anebo kvůli tomu, abychom upevnili vztah. Sexuologové, manželští poradci či psychologové by naopak na téma zástupného použití sexu, a to především z nesexuálních důvodů, mohli psát romány ze svých ordinací. Může totiž sloužit jako:

  • Prostředek k navázání vztahu. Lidé, kteří se s partnerem vyspí hned první noc, často hovoří o tom, že se báli, aby o ně nepřestal mít zájem, když to neudělají.
  • Ujištění o své ceně. Jedna moje klientka požadovala po manželovi sex každý den. Ne proto, že by potřebovala tolikrát orgasmus. Ostatně ho ani neměla. Chtěla se jen ujistit, že ji má stále rád.
  • Droga. Závislost na sexu uznává mnoho odborníků jako oficiální nemoc.
  • Jako výraz lásky. Mnozí lidé se někdy milují se svými partnery ne proto, že by umírali touhou, ale proto, aby projevili svůj cit. Proti tomu se nedá nic namítat. Jsou ale i tací, kteří neumí projevit cit jinak než prostřednictvím sexu.
  • Lék na snížení stresu. Jeden můj klient vyžadoval po své ženě sex každý večer, protože se po stresech a vysokém pracovním nasazení v práci báječně uklidnil a lépe spal.
  • Zbraň ve vztahu. Nevynesl koš, tak dneska nic nebude.
  • Obchod. Koupil mi hezké šaty, to by večer mohlo něco být.
  • Lék na samotu. Mnoho lidí se pouští do jednorázových sexuálních dobrodružství právě proto, aby nebyli alespoň na chvíli sami. Sexuální dotyky a vše, co k nim patří, vytvoří chvilkovou iluzi sdílení.
  • Projev moci. Nucení toho druhého k sexu patří k běžným projevům domácího násilí. Ať už ho páchají muži, nebo ženy. Slouží k další pacifikaci oběti a k upevnění mocenského postavení agresora.
  • Projev vítězství. To, že vítězná armáda znásilňuje ženy nepřítele, se neděje jen u národů, které nemůžeme označit jako vyspělé, ale jaksi obecně.

A takhle bychom mohli dál pokračovat. Znásilňování žen poražených soupeřů asi neovlivníme. A co tedy? Je reálné, aby v našich životech bylo co nejvíc milování pro milování? Líbilo by se mi to. Připadalo by mi také prima, kdyby lidé dokázali častěji rozpoznat sex ze zástupných důvodů. A položili si otázku, jestli ho opravdu chtějí prožívat za těchto okolností.

Reklama

Související témata:

Související články

Co ovlivňuje ženskou sexuální touhu

Nedávný průzkum odborníků na sexuální zdraví a návyky poukázal na nový a ne moc povzbudivý trend v milostném životě lidí. Klesá sexuální touha a chuť na sex,...

Výběr článků

Načítám