Hlavní obsah

Sexuolog Radim Uzel: Vzpřímená chůze je sexuální poutač

Právo, Radim Uzel

Mnozí vědci jezdí za primitivními kmeny lovců a sběračů do zapadlých koutů světa. Naráz se ocitnou v nefalšované době kamenné. A mohou si ověřit, jak to tenkrát, před mnohými staletími, nejspíš bylo.

Foto: Profimedia.cz

Vzpřímená poloha nepřináší jen výhody. Je nepřirozená a vede k neúměrnému zatížení páteře.

Článek

Muži z těchto kmenů chodí lovit zvěř, zatímco ženy udržují doma oheň, starají se o děti a věnují se sběru divoce rostoucích plodin. Antropolog Milan Klíma upozorňuje s příjemným nadhledem ve své knize Záhady lidského těla, že tato dělba práce nedala spát některým americkým vědeckým pracovnicím, feministkám.

Ve svých úvahách upozornily na odvěkou pohlavní nespravedlnost: muži na loveckých výpravách málokdy ulovili něco kloudného. Většinu času proklábosili na lesních paloucích. A pokud se jim přece jen podařilo ulovit nějakou tu kořist, snědli všechno sami. Domů přinesli leda tak podřadný kus masa nebo pouze pár ohlodaných kostí.

Ženy zatím sbíraly v potu tváře lesní plodiny a vykonávaly polní práce. A to byl ten skutečný důvod, který nakonec vedl ke vzpřímené poloze lidského těla. Souběžná péče o potomky je pak inspirovala k objevování různých závěsných popruhů nebo zařízení určených k nošení dítěte a k dalším vysloveně praktickým vynálezům.

Také nesmíme opomenout sbírající babičky. Měly méně starostí, a proto toho nasbíraly až třikrát více. Dědečkové nesbírali, protože na loveckých výpravách buď zahynuli, nebo zabloudili.

Za vzpřímenou chůzi vděčíme ženám

Zkrátka je už na čase proniknout i do tohoto přírodního skanzenu doby kamenné a mezi trpící ženy zasít semeno boje za rovnoprávnost. Dřív nebo později každý pochopí, že lidstvo vděčí za vzpřímenou chůzi slabšímu pohlaví.

I když vzpřímená poloha nepřináší jen výhody. Je nepřirozená a svým způsobem vynucená. A hlavně vede k neúměrnému zatížení páteře. Neblahé následky této změny pociťuje většina dnešních lidí, zejména ve vyšším věku.

Tak proč k této změně přesto došlo? Hodně vědců se domnívá, že vzpřímení těla nebylo důsledkem polních prací, jak se nás o tom snaží přesvědčit zmíněné americké badatelky. Mají pro něj řadu vysvětlení. Jedna z teorií přichází s překvapující myšlenkou.

Vzpřímená chůze zvýrazní pohlavní orgány

Ve vzpřímené poloze byly zřetelněji viditelné mužské i ženské pohlavní orgány. Každý se mohl mnohem jasněji přesvědčit, jak na tom konkrétní jedinec je. A rozhodnout se, jestli s ním chce mít potomky, kteří zvýší šance na přežití rodu, nebo ne.

Stručně shrnuto: vzpřímená poloha se stala lepším sexuálním poutačem než poloha na všech čtyřech. Nejspíš se díky ní dalo navíc postřehnout i to, jak je na tom pravěký jedinec se zdravím, s fyzickou kondicí a tak dál.

Těžko říct, jestli to tak skutečně bylo. Ale je nepochybné, že teprve při vzpřímené poloze těla vynikne například takový nádherný pohlavní znak, jakým jsou ženská ňadra.

Samice paviána to řeší jinak: láká samce svou rudou zadnicí. Většina žen má podle mě k dispozici daleko estetičtější a vzrušivější orgán: své poprsí. Jistě uznáte, že při chůzi na všech čtyřech by se signály vysílané ženskými prsy uplatňovaly podstatně hůř.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám